Două iniţiative legislative prin care se măresc pragurile pedepselor pentru infracţiunile de corupţie cele mai des întâlnite în ultimii ani – traficul de influenţă şi luarea şi darea de mită, sunt în dezbatere publică la Senat. Parlamentarii cred că majorarea pedepselor poate descuraja fenomenul corupţiei:

„Considerăm că o creştere a pragurilor pentru aceste pedepse poate acţiona în sensul inhibării traficului de influenţă şi ar contribui, astfel, la o şi mai bună imagine a României ca ţară preocupată de rezolvarea problemeie corupţiei. În ciuda unor tendinţe pozitive ale fenomenului corupţiei, luarea şi darea de mită rămân una din cele mai mari vulnerabilităţi ale ţării noastre.”

Propunerea legislativă pentru modificarea art.291 şi a art.292 din Legea nr. 286 din 17 iulie 2009 privind Codul penal vrea să modifice pragul pedepselor minime pentru traficul de influenţă de la 2, la 3 ani, iar pragul pedepselor maxime, de la 7, la 9 ani.

A doua iniţiativă, pentru modificarea art.289 şi a art.290 din Codul penal, se referă la luarea şi darea de mită:

“La art. 289, alin. (1) se modifică, având următorul cuprins:

(1) Fapta funcţionarului public care, diirect sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 4 la 12 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

La art. 290, alin. (1) se modifică, având următorul cuprins:

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate la art. 289, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 9 ani.”

Cele două proiecte legislative nu au avizul CSM, aşa cum se cere în cazul iniţiativelor din domeniul justiţiei. Proiectele sunt în dezbatere publică la Senat, în procedură de urgenţă. Ca să fie adoptate, ele trebuie să fie votate apoi şi în Camera Deputaţilor.

Ai nevoie de Noul Cod penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here