16 August, 2017

Pedepse mai mari pentru agresiunile împotriva profesorilor, aprobate de Comisia Juridică a Senatului

Majorarea cu o treime a pedepselor în cazurile de agresiuni împotriva profesorilor a fost adoptată de Comisia Juridică a Senatului, această cameră fiind decizională pentru proiectul de lege inițiat la începutul anului trecut, despre care Legestart a scris aici.

Senatorii juriști au admis raportul privind admiterea proiectului legislativ, astfel că acesta va fi supus votului în plen, și dacă va fi adoptat, va intra în vigoare odată cu noul an școlar, 2017-2018.

Inițiatorul proiectului, senatorul PSD Șerban Nicolae, a susținut în fața colegilor că studiile și statisticile oficiale arată că cel puțin 70.000 de profesori au fost cel puțin o data jigniți, amenințați de către elevi sau părinți sau de către alte persoane. Senatorii PNL și USR l-au contrazis, spunând că nu se poate combate o problemă, un fenomen, cu înăsprirea pedepselor, pentru că elevul nu trebuie să învețe doar de frica unor măsuri punitive.

Conform proiectului, personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuţiilor specific funcţiei, de toate drepturile, îndatoririle şi protecţia acordate similar funcţiilor de autoritate publică:

“Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

În acest moment, pedeapsa pentru loviri sau alte violenţe este de la 3 luni la 2 ani, sau chiar până la 5 ani de închisoare, iar pentru vătămare corporală gravă, de până la 10 ani.

Propunerea legislativă mai stabileşte că directorii unităţilor de învăţământ, precum şi alte persoane din cadrul şcolilor vor fi obligate să sesiseze imediat organul de urmărire penală şi să ia măsuri ca urmele infracţiunii ori corpurile delicte să nu dispară, în cazurile de  săvârşire a unor infracţiuni îndreptate împotriva unui cadru didactic. 

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu