20 Februarie, 2018

PE: Introducerea sistemelor de garanţii pentru tineret

Conform unui anunţ publicat pe pagina de internet a Parlamentului European, deputații europeni cer miniștrilor UE să introducă sistemele de garanții pentru tineret. Sistemele de garanții pentru tineri urmăresc să se asigure că toți tinerii cetățeni sau rezidenți legali ai UE până la 25 de ani și proaspeții absolvenți care au sub 30 de ani primesc o ofertă  bună de angajare sau că își continuă educația sau ucenicia, după patru luni de șomaj.

“Scopul nostru nu este de a forța crearea de locuri de muncă, ci de a pune în aplicare un instrument care să dea tinerilor o șansă și de a evita o generație pierdută”, a declarat președintele comisiei pentru ocuparea forței de muncă, Pervenche Berès (S&D, FR) într-o dezbatere ce a avut loc luni seara.

Parlamentul a solicitat deja de două ori înființarea unor astfel de sisteme și sprijină ferm propunerea Comisiei Europene pentru o recomandare a Consiliului privind introducerea lor în toate statele membre.

Sistemele de garanții pentru tineret ar trebui să fie eligibile pentru finanțare din fonduri europene și anume din Fondul social european, care ar trebui, prin urmare, să primească cel puțin 25% din fondurile structurale ale UE, au susținut deputații europeni.

De asemenea, Parlamentul a solicitat Comisiei să sprijine statele membre care se confruntă cu dificultăți financiare.

Șomajul în rândul tinerilor din UE a ajuns la o medie de 23,7% în noiembrie 2012. Acesta a depășit 15% în toate statele membre, cu excepția a patru dintre ele (Germania, Austria, Olanda și Danemarca), 30% în Portugalia, Italia, Slovacia și Letonia și 50% în Spania și Grecia.

În România, șomajul în rândul tinerilor este de 23%.

Consultă Rezoluţia Parlamentului European din 16 ianuarie 2013 referitoare la infiinţarea unei garanţii pentru tineret ( 2012/2901 (RSP) ) extrasă  din Textele adoptate în şedinţa PE de miercuri (PE 499.965, ediţie provizorie)! Click aici!

Sursa: PE

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu