O inițiativă legislativă depusă la Senat prevede ca paza metroului să fie făcută de Jandarmeria Română, pentru “a ne asigura că nu este pusă în pericol viața integritatea corporală și libertatea persoanei, proprietatea publică, interesele legitime ale cetățenilor, ale comunității și statului”, conform expunerii de motive a proiectului de modificare și completare a legii.

Datele oficiale ale Metrorex arată că zilnic, peste 600.000 de persoane călătoresc cu metroul, arătând astfel că acest mijloc de transport este de importanță strategică, mai ales că societatea asigură și funcția de protecție civilă a cetățenilor în caz de dezastru.

Acestea sunt argumentele pentru care se propune ca paza stațiilor de metrou, a trenurilor, dar și a tunelurilor de corespondență dintre stații să fie asigurată de efective de jandarmi.

Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române

Art. 19, alin. (1), lit. i) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„lit. i) asigură, în condițiile legii, paza sau protecția și apărarea obiectivelor, a bunurilor și valorilor de importanță deosebite stabilite prin hotărâre a guvernului, și a obiectivelor aparținând MAI, stabilite prin ordin de ministru. Prin hotărâre a guvernului, aprobată în 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, se va reglementa asigurarea pazei și protecției obiectivelor, bunurilor și valorilor aparținând Societății Comerciale de Transport cu Metroul București – Metrorex, cu efective de jandarmi”.

Guvernul nu a avizat această inițiativă, pe motiv că fiecare societate comercială, oricare ar fi ea, trebuie să își asigure paza și bunurile prin contracte încheiate cu societăți de pază sau poliție locală, iar în cazul unor urgențe sau incidente, poliția și jandarmeria vor asigura tot sprijinul, conform competențelor.

Proiectul legislativ va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 550/2004? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here