17 Noiembrie, 2019

Parlamentul adoptă modificări privind activitatea inspectorilor antifraudă

ACTUALIZARE (27 oct). Legea nr. 144/2014 – care aduce modificări privind activitatea inspectorilor antifraudă — a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 777/2014 şi se aplică din 27 octombrie.
__________

Parlamentarii au adoptat recent un proiect de lege care aduce modificări referitoare la activitatea desfăşurată de inspectorii antifraudă.

Proiectul de lege (pdf) pentru aprobarea OUG nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii ANAF, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, în şedinţa din 30 septembrie. Proiectul fusese adoptat de Senat încă din octombrie 2013, însă acesta nu conţinea modificările şi completările introduse de deputaţi.

Notă: În 2013, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost reorganizată în urma emiterii OUG nr. 74/2013. În urma acestei reorganizări a fost înfiinţată Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), în cadrul căreia activează inspectorii antifraudă.

Noi funcţii în cadrul DGAF

Noile dispoziţii completează funcţiile utilizate de DGAF în realizarea atribuţiilor sale.

Astfel, pe lângă funcţiile publice specifice de inspector antifraudă şi funcţiile publice generale, se introduc funcţiile publice specifice de inspector general antifraudă, inspector general adjunct antifraudă, inspector-şef antifraudă, dar şi funcţiile contractuale.

Numirea în funcţie şi evaluări anuale

Inspectorii antifraudă şi inspectorii-şefi antifraudă vor putea fi numiţi în funcţie în urma unui concurs/examen, dacă vor respecta următoarele condiţii minime:

• absolvirea de studii universitare de licenţă cu diplomă, respectiv studii superioare, juridice sau economice, de lungă durată, cu diplomă de licenţă ori echivalentă;

• promovarea evaluărilor psihologice complexe;

• promovarea evaluărilor de integritate, inclusiv prin evaluarea personalului DGAF din punct de vedere psihologic şi al comportamentului simulat.

O altă noutate este că inspectorii antifraudă şi inspectorii-şefi antifraudă vor fi supuşi anual (de cel mult două ori) evaluărilor psihologice complexe şi evaluărilor de integritate.

Detaşarea şi numirea în altă localitate decât cea de domiciliu

Actualele prevederi stabilesc că inspectorii antifraudă sunt detaşaţi timp de trei ani în interes de serviciu. Prin noua lege se introduce precizarea că aceştia vor beneficia în acea perioadă de toate drepturile prevăzute de lege în cazul detaşării.

De asemenea, dacă vor fi numiţi în altă localitate decât cea de domiciliu, inspectorii generali antifraudă şi inspectorii generali adjuncţi antifraudă vor beneficia de locuinţă de serviciu / compensaţie lunară pentru chirie şi de patru deplasări lunare dus-întors (ce vor fi decontate) între localitatea în care sunt numiţi şi cea în care domiciliază.

Notă: Pentru ca noile prevederi să se aplice, legea trebuie promulgată prin decret prezidenţial şi apoi publicată în Monitorul Oficial.
comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu