23 Ianuarie, 2019

Parlamentarii vor să introducă birourile notariale publice, de stat

Patru parlamentari de la ALDE și PSD au inițiat un proiect legislativ de modificare a exercitării profesiei de notar, aceeași propunere legislativă fiind depusă și în 2015 de doi aleși de la UNPR, respinsă ulterior de ambele camere.

Proiectul prevede o nouă formă de organizare a biroului notarial, ca birou public, în care urmează să își desfășoare activitatea un notar public de stat. Conform argumentelor aduse de inițiatori în expunerea de motive, astfel “se va deschide această piață, ca o alternativă la intensificarea competiției și eliminarea eventualelor înțelegeri între notari, pentru stabilirea onorariilor. Mai mult, susțin parlamentarii care și-au însușit cuvânt cu cuvânt proiectul inițiat acum 3 ani de alți aleși, în acest moment, notarii nu își fac concurență unii altora, deoarece “la orice cabinet notarial ai merge, același onorariu ni se cere pentru același serviciu”.

Lege pentru modificarea și completarea Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995

Art. 4 – (1) După lit. b) se intrduce o nou literă, lit. c), cu următorul cuprins:

“c) birou public.”

Art. 4 – După alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul cuprins:

“Prin excepție de la prevederile art. 173, în cadrul biroului public își exercită funcțiile un notar public de stat, angajați cu studii superioare și personal auxiliar.”

Proiectul legislativ va fi analizat mai întâi la Senat, unde se află în dezbatere publică, apoi în Camera Deputaților, care va da votul final. Dacă ar fi adoptat, Ministerul Justiției ar urma să emită normele de punere în aplicare, în termen de 60 de zile de la adoptare.

Ai nevoie de Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Un comentariu

  • Răspunde
    februarie 14 2018

    Da,mi se pare foarte corect sa treaca toate “Notariatele “in subordinea statului,asta pentru ca de ai o problema cum ar fi “Anularea unei procuri “facute unei persoane in virsta de 84 de ani,care azi “Judeca bine “si maine nu se stie,iar aceasta este facuta cu “Bataie foarte lunga “de 3 ani,esti categoric refuzat si invitat sa iesi afara ca doar e “Proprietatea lor”,ca atare sa-i lasi sa-si faca facutele in intelegere cu acele persoane care cotizeaza “Consistent “.Mie mi s-a intamplat acest lucru la un notariat din orasul Nasaud,jud.Bistrita Nasaud,numele notarilor ca este o intreaga familie(Tata-Fiu )si o mai fi si alte rudenii !se numeste CEUCA ,ceva de genul.Nedindu-mi acceptul solicitarii mele ma poftit afara .Intrebarea mea este:Ce fel de Notariat Public mai este cind esti dat afara ca si cum ai fi intrat in casa lui proprietate privata ?!Pentru acest lucru sunt de acord cu trecerea in subordinea statului .din astia intr-o tara pot fi destule cazuri.Acest lucru s-a intimplat pe la sfirsitul lunii August ,inceput de Septembrie 2017.

Scrie un comentariu