20 Octombrie, 2019

Parlamentarii vor decide dacă scad cotele de contribuții pentru angajatori și angajați

Măsuri de reducere a cotelor contribuțiilor la sănătate, șomaj, asigurări sociale și a cotei de impozitare a venitului, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, prevede un proiect legislativ aflat în dezbatere în forul decizional, Camera Deputaților.

Proiectul de lege de modificare și completare a Codului Fiscal este inițiat ca urmare a analizei pieței muncii, care este “suprataxată”, așa că marii investitori preferă țări cu regim fiscal mai ușor, iar angajații preferă să plece la muncă în străinătate. Inițiatorii susțin că fiscalizarea, chiar dacă este mai scăzută, a tuturor impozitelor și cotelor, va aduce un plus la bugetul de stat, care nu înregistrează multe dintre venituri pentru că angajatorii încearcă să “fenteze” acest sistem fiscal greoi.

Potrivit proiectului, cotele de contribuții de asigurări sociale se vor reduce cu 7,25 puncte procentuale, din care 0,5 pp. la angajat și 6,75 pp la angajator.

Art. 138. Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:

- 20% pentru condiții normale de muncă, din care 10% pentru contribuția individuală și 10% pentru contribuția datorată de angajator

- 25% pentru condiții deosebite de muncă, din care 10% pentru contribuția individuală și 15% pentru contribuția datorată de angajator

- 30% pentru condiții speciale de muncă, și pentru alte condiții de muncă, din care 10% pentru contribuția individuală și 20% pentru contribuția datorată de angajator”

Contribuțiile totale datorate de angajat, inclusiv cele pentru asigurări sociale (10%), cele la asigurări de sănătate (5,5%) și cele pentru șomaj (0,5%) vor fi cumulate într-un procent de cel mult 16%.

2. Art. 156 se modifică şi va avea următorul cuprins:

a) 5,5% pentru contribuția individuală

b) 5% pentru contribuția datorată de angajator.

3. Art. 186 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Cotele de contribuții de asigurări pentru șomaj sunt următoarele:

a) 1% pentru contribuția individuală

b) se abrogă.

Art. 193 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Cota de contribuție pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 0,3%.”

Cota de impozit pe profit care se aplică asupra profitului impozabil va fi de 10% (Art. 17, Cap. I, Titlul II) pentru următoarele venituri:

  • activități independente
  • salarii și asimilate salariilor
  • cedarea folosinței bunurilor
  • investiții
  • pensii
  • activități agricole, silvicultură și piscicultură
  • premii
  • alte surse.

Pe 18 septembrie, proiectul de lege a fost respins de Senat, dar Camera Deputaților va da votul final. Actul normativ a fost trimis comisiilor de specialitate, pentru depunerea unor eventuale amendamente, până la dezbaterea finală.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu