Senatorii vor dezbate o propunere legislativă care prevede abrogarea actului normativ referitor la taxa de timbru, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013. Inițiatorii spun, în expunerea de motive, că taxa privind timbrul de mediu nu a adus mari beneficii la bugetul de stat, ba dimpotrivă, aduce pierderi:
“Deși în timp s-a urmărit găsirea unei forme legislative care să se afle în concordanță cu normele europene, nu s-a reușit acest lucru, dat fiind numărul proceselor pe care contribuabilii le câștigă în defavoarea autorităților.“
Mai mult, spun parlamentarii, Curtea Europeană a reiterat, prin mai multe decizii, că taxa de timbru este ilegală, astfel că instanțele românești aplică aceeași hotărâre.
Articol unic
„Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.”
Proiectul legislativ trebuie votat mai întâi la Senat, unde se află acum în dezbatere publică, și apoi în Camera Deputaților, pentru a fi adoptat. Guvernul pregătește, în paralel, mai multe variante de lucru pentru abrogarea taxei de timbru, una dintre ele fiind cea a includerii unei părți din taxă în prețul carburanților.
Conform ministrului Mediului, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2016, suma colectată la Fondul pentru mediu din taxa de timbru pentru autovehicule s-a ridicat la 168 milioane de lei.
Ai nevoie de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
