Parlamentarii vor schimbarea Constituției privind organizarea referendumului, astfel încât acesta să poată fi organizat în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii. Proiectul de lege este semnat de aproximativ 50 de deputați și senatori de la PSD și este argumentat prin necesitatea adoptării unor procedure clare, aplicabile tuturor inițiativelor de revizuire a Constituției, exemplificându-se situația în care o inițiativă cetățenească nu poate fi aplicată concret.

”Cetățenii României sunt chemați să-și exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la articolul 151 alin. (3) din Constituția României, calculată de la data publicării în Monitorul Oficial, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată”, se motivează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Art. 6. Alin. (1) va avea următorul cuprins:

“(1) Inițiativa și procedura revizuirii Constituției sunt supuse dispozițiilor prevăzute la art. 73 alin. (1) și (2), 150 și 151 din Constituția României și prezentei legi.”

După alin. (2) se introduc alineatele (3) – (6), cu următorul cuprins:

“(3) Proiectul legii constituționale, adoptat de către Camera Deputaților și de căre Senat, se publică, în aceeași zi, în Monitorul Oficial al României, partea I.

(4) Cetățenii României sunt chemați să-și exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la art. 151 alin. (3) din Constituția României, calculată de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată.”

Condițiile de desfășurare a campaniei, de organizare, atribuții și desfășurare a referendumului, criteriile conform cărora persoanele au dreptul să participe la referndum, precum și faptele și contravențiile, modul de constatare și sancționare acestora rămân cele stabilite de Art. 4 și Art. 7, alin. (1) și în capitolele IV, V, VI din prezenta lege.

Cheltuielile sunt suportate din bugetul de stat, mai prevede ultimul alineat modificat de inițiatorii legii.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Constituţia României? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here