20 Aprilie, 2019

Parlamentul a aprobat: Părinţii vor avea voie să realizeze venituri în concediul pentru creşterea copilului fără să li se suspende plata indemnizaţiei

ACTUALIZAT | Părinţii aflaţi în perioada concediului pentru creşterea copilului vor avea voie să realizeze venituri fără să li se suspende plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Camera Deputaţilor (Cameră decizională) în şedinţa din 9 septembrie.

Proiectul fusese adoptat de Guvern în şedinţa din 19 august şi de Senat în şedinţa din 1 septembrie.

Astfel, pe durata concediului pentru creşterea copilului, părinţii vor putea să obţină venituri supuse impozitului într-un cuantum de cel mult 3000 de lei (6 ISR) într-un an calendaristic. Prevederea iniţială fixa limita la 1500 de lei, dar deputaţii au considerat că trebuie să fie mai mare.

Dacă în perioada concediului se vor realiza venituri peste limita de 3000 de lei, sumele încasate necuvenit se vor recupera. Suma de recuperat va fi diferenţa între cuantumul lunar al indemnizaţiei încasate şi nivelul lunar al stimulentului de inserţie la care ar fi avut dreptul persoana vizată.

De asemenea, părinţii vor putea primi şi indemnizaţii în calitate de consilier local/judeţean, indiferent de nivelul acestora, fără să li se suspende plata indemnizaţiei. Această prevedere a fost inclusă în proiect de senatori.

Proiectul de lege a fost lansat în dezbatere publică la începutul lunii august de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV). Acesta vizează modificarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 111/2010.

În prezent, în Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010 se prevede că indemnizaţia părintelui aflat în concediul pentru creşterea copilului se suspendă începând cu ziua următoare celei în care acesta realizează venituri supuse impozitului.

Atenţie! Totuşi, pe durata concediului pentru creşterea copilului, dacă nu-i vorba de sume rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi — adică dacă e vorba de diverse sume primite în baza legii, în baza contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă –, plata indemnizaţiei NU se suspendă.

Forma adoptată de deputaţi a proiectului poate fi consultată integral aici (pdf).

Concediul pentru creşterea copilului poate fi de un an, doi ani sau trei ani (în cazul copiilor cu handicap) şi poate fi solicitat ori de către mamă, ori de către tată.

Pentru ca prevederile propuse să se aplice, legea trebuie promulgată prin decret prezidenţial şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

NOTĂ: Articolul a fost publicat iniţial în 8 august. Acesta a fost actualizat (şi republicat) astfel încât să conţină faptul că proiectul de lege a fost adoptat de Guvern şi de cele două Camere ale Parlamentului.

NOTĂ (adăugată în 25 sep): Legea nr. 126/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 700/24.09.2014 şi se aplică din 27 septembrie 2014.


Surse: MMFPSPV, OUG 111/2010, Guvern, Senat, Camera Deputaţilor | Foto: Free Images

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  Iulia
  martie 30 2016

  Ce inseamna venituri supuse bugetului? Daca am un contract de colaborare, ce suma nu trebuie sa depaseasca 3000 de lei? Brutul sau netul? Suma initiala sau cu ce mai raman eu dupa retinerile pentru impozit, sanatate etc?
  Multumesc

 • Răspunde
  Iulia
  martie 30 2016

  M-am grabit lutin la mesajul de mai devreme. A se citi impozitarii, in loc de bugetului.

 • Răspunde
  Adina
  aprilie 20 2016

  Buna ziua. Dar activitatea de pe Pfa să zicem trebuie suspendată? Eu am fost angajată si am lucrat si ca Pfa. Dacă îmi activez Pfa ul si nu depășesc cei 3000 Ron îmi retrag indemnizația?

 • Răspunde
  Paul
  septembrie 9 2016

  de la al catelea mandat se suspenda indemnizatia, a al 4-lea, al5-lea ?

 • Răspunde
  Daniela
  martie 30 2017

  Buna ziua.
  In perioada ccc am lucrat in paralel 2 ore, avand un venit de 450 lei pe luna, am lucrat 5 luni, iar astazi am primit o scrisoare in care se specifica recuperarea de 5586 ron contravaloarea indemnizatie in perioada in care am lucrat. Legal aveam dreptul sa lucrez fara sa depasesc plafonul de 3000 lei si nu inteleg de ce trebuie sa restitui acesti bani

Scrie un comentariu