22 Februarie, 2018

Până când rescriem Codul fiscal? Forma actualizată, în vigoare din 2015

În cadrul unui eveniment pe teme de fiscalitate, susţinut săptămâna trecută, Dan Manolescu, Secretar de Stat în Ministerul Finanţelor Publice, a precizat că rescrierea Codului fiscal s-ar putea finaliza anul viitor, fapt ce ar permite intrarea în vigoare din 2015, potrivit informaţiile furnizate de Deloitte.

Tot Dan Manolescu a fost cel care a declarat în urmă cu o lună că, deşi procesul de rescriere a Codului fiscal este aproape de final, intrarea sa în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2014 ar crea impresia de instabilitate și lipsă de credibilitate.

Rescrierea Codului fiscal: De ce?

La sfârşitul lunii august, minsitrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat în cadrul unui interviu susţinut cursdeguvernare.ro, că rescrierea Codului fiscal este o prioritate pentru anul următor, dorindu-se asigurarea unei coerenţe la nivel legislativ, luând în considerare faptul că actul normativ, publicat în 2003, a tot suferit modificări în ultimii nouă ani, însă nu a mai fost rescris.

„Prin această rescriere vrem să asigurăm o coerență, o transparență, o unificare a tuturor acestor modificări și, de asemenea, să mai aducem unele noutăți, la solicitarea mediului de afaceri, în sensul simplificării impozitării și în sensul de a veni și a asigura o interpretare mai bună a domeniilor pe categorii de impozite și taxe.

În această rescriere ne interesează să avem capitole distincte pe toate tipurile de impozite și taxe, să nu mai facem trimiteri la zeci de articole, la un număr atât de important de articole în cadrul textului acestor două acte normative importante.

Cel mai mult contează ca cei care aplică legislația fiscală, fie ei contribuabili, fie inspectori fiscali sau cei care lucrează în partea de administrare fiscală să poată să o înțeleagă și să o aplice corect.” (Daniel Chiţoiu)

Surse: Deloitte, Agerpres, cursdeguvernare.ro

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu