25 Septembrie, 2017

Pădurile mai mici de 30 hectare, păzite gratis de stat. Ce alte modificări se vor aduce Codului silvic?

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect legislativ de modificare a Codului silvic, prin care se prevede ca paza tuturor suprafețelor forestiere, indiferent de proprietar, mai mici de 30 ha, să se facă de ocoalele silvice.

Mai mult, se înăspresc și sancțiunile privind infracțiunile silvice, printre acestea fiind furtul lemnelor din pădure și acțiunile care afectează integritatea pădurilor și care au consecințe negative asupra mediului. De asemenea, se instituie valoarea de compensare, alături de prejudiciu, astfel încât statul să se poată constitui ca parte vătămată în procese.

Costurile cu paza se vor asigura de la bugetul de stat, pentru toate suprafețele mai mici de 30 ha, chiar dacă terenurile respective sunt sau nu cuprinse într-o asociație. Deținătorul suprafeței va face cerere la ocolul silvic și va încheia un contract de servicii cu instituția.

O altă modificare ține de asigurarea cantității de lemne de foc pentru încălzirea locuinței, datele oficiale arătând că doar 70% din această cantitate se poate asigura pentru populația care are astfel de nevoi. Proiectul prevede posibilitatea de recoltare a cel mult 5 mc/ha pe an de către proprietar/succesor/persoana care are actele doveditoare că deține suprafața. Condiția este ca beneficiarul să dețină contractul de servicii silvice încheiat cu ocolul silvic pe o durată de cel puțin 10 ani. Practic, statul se obligă, prin aceste contracte cu proprietarii, să păzească și să întrețină suprafețele, iar beneficiarii suprafețelor pot tăia lemnele de foc în limitele prevăzute de lege.

Parlamentarii inițiatori consideră că statul trebuie să înăsprească sancțiunile aplicate celor care sunt prinși că fură din păduri, pentru a stopa acest fenomen. Proiectul legislativ prevede instituirea valorii de compensare, pe lângă valoarea pagubei produse pădurii.

La art. 105, alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Valoarea prejudiciului prevăzut la alin. (1), produs prin fapte care constituie infracțiuni sau contravenții, se stabilește prin însumarea valorii pagubei produse pădurii cu valoarea funcțiilor pădurii nerealizate.”

Tot în privința stabilirii prejudiciului, se va introduce un nou articol, art. 107, care reglementează faptul că sancțiunea este infracțiune silvică, astfel că va fi pedepsită cu amendă penală sau cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Proiectul mai aduce unele completări cu privire la articolele Codului Silvic, care se referă la administrarea  fondului forestier proprietate publică a statului, la arealizarea scoaterilor definitive și ocupările temporare și la regenerarea suprafețelor de pe care s-a recoltat masă lemnoasă.

Ințiativa legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Codul silvic? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu