22 Februarie, 2018

Ora de după un pahar de Cola: ce se întâmplă în corpul tău?

Probabil acesta este un fapt general cunoscut – nu se recomandă consumul de Cola, efectele dăunătoare ale acestei băuturi carbogazoase fiind devastatoare pentru sănătatea noastră. Ştim că nu este bine, dar câţi dintre noi cunosc cu adevărat fenomenele care se produc la nivelul corpului uman, după ce consumăm această băutură? Vă prezentăm, în continuare, şirul efectelor care au loc în organismul nostru, timp de o oră de la consumul unui singur pahar de Cola.

În primele 10 minute: 10 lingurițe de zahăr intră în sistemul tău, 100% din aportul zilnic recomandat. Nu vomiți imediat din cauza excesului de dulce, deoarece acidul fosforic îi taie aroma, ajutând sistemul să țină zahărul sub control.

20 minute: Nivelurile de zahăr din sânge cresc amețitor, provocând o explozie de insulină. Ficatul răspunde la acest lucru prin transformarea oricărei bucăți de zahăr, în grăsime. Și există o cantitate foarte mare de zahăr disponibil în acest moment.

40 minute: Absorbția cafeinei este completă. Pupilele se dilată, presiunea în sânge se ridică, iar ca răspuns ficatul aruncă mai mult zahăr în fluxul sanguin .Receptorii adenozinei din creier sunt acum blocați și astfel se  previne somnolența.

45 minute: Corpul tău crește producția de dopamină, stimulând centrele de plăcerea din creier. Este fizic același mod în care funcționează și heroina.

60 minute: Acidul fosforic leagă calciul, magneziul și zincul în intestinul inferior, oferind un nou impuls metabolismului. Situația este agravată și de dozele mari de zahăr și îndulcitori artificiali și, de asemenea, și de creșterea excreției urinare de calciu.

60 de minute: Proprietățile diuretice ale cofeinei intră în joc. În acest moment poți fi sigur că vei elimina legătura de calciu, magneziu și zinc, care trebuia să ajungă la oasele tale, precum și alți electroliți de sodiu și apă.

60 minute: În timp ce avalanșa din tine se retrage, începi să ai o cădere de zahăr.  Devi iritabil și / sau lent. Ai eliminat și toată apa care era în Cola. Dar nu înainte de a o infuza cu elemente nutritive valoroase corpul tău, care ar fi putut fi folosite pentru lucruri ca hidratarea sistemul tău, sau de a construi oase și dinți puternici.

Încă un amănunt important – este cunoscut faptul că este necasară o cantitate mult mai mare de substanțe alcaline (baze) pentru a neutraliza o cantitate de acid. Pentru a neutraliza un pahar de cola și efectele sale din exemplul nostru , este nevoie de peste 30 de pahare de apă.

Rămâne întrebarea – acum că ştim, cât de mult se modifică obiceiurile noastre de consum?

Sursa: viataverdeviu.ro

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu