21 Ianuarie, 2018

Opinie: Despre programul de reducere a ratelor la credite printr-un credit fiscal

Programul anunțat de Guvern privind acordarea unui credit fiscal de până la 300 de lei lunar celor cu venituri sub 1.600 de lei, angajați sau pensionari, în vederea reducerii ratelor lunare la bancă pentru o perioadă de 2 ani, s-ar putea dovedi benefic, întrucât poate duce la reducerea creditelor neperformante din portofoliile băncilor, precum și la stimularea consumului.

Sunt principalele 2 argumente invocate de guvern și de BNR pentru aprobarea acestuia, argumente ce stau în picioare și nu pot fi contestate, cel puțin în teorie. Rămâne de văzut dacă se vor verifica și în practică.

Mai există însă alte două argumente în favoarea programului, pe care autoritățile nu le-au subliniat cum se cuvine, dar care sunt, de asemenea, foarte importante, nu atât prin impactul financiar cât mai ales prin aspectul educației financiare și a stimulării unui comportament corect în relația cu banca și cu statul.

În primul rând, este vorba de faptul că acest program nu prea poți să-l califici drept unul electoral și populist, cum poate fi caracterizat, de exemplu, cel din Ungaria, prin care băncile sunt obligate de guvern să convertească împrumuturile în valută la un curs fix, mult mai mic decât cel din prezent. Acel program este, în mod clar, un ajutor social acordat populației și implicit o pierdere directă pentru bănci.

Citeşte continuarea articolului pe Bancherul.ro.

comentarii

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu