20 Ianuarie, 2018

OFICIAL. S-au publicat modificările privind persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale. De când se aplică?

În activitatea desfăşurată de persoanele fizice autorizate şi de titularii întreprinderilor individuale vor fi acceptaţi/acceptate soţii/soţiile acestora, potrivit Legii nr. 4/2014.

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 15/2014 şi va intra în vigoare din data de 9 februarie 2014.

Legea nr. 4/2014 introduce în lista de termeni şi expresii de la articolul 2 al Ordonanţei de urgenţă nr. 44/2008 un nou punct – soţia/soţul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.

Această persoană este definită drept cea care, fără a fi înregistrată în registrul comerţului şi autorizată să funcţioneze ea însăşi ca titular al întreprinderii individuale/persoană fizică autorizată sau fără a fi salariată, participă în mod obişnuit la activitatea întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, îndeplinind fie aceleaşi sarcini, fie sarcini complementare.

Persoanele fizice autorizate şi titularii întreprinderilor individuale vor avea obligaţia de a menţiona în registrul comerţului participarea în mod obişnuit a soţiei/soţului la activitatea desfăşurată. Încetarea activităţii soţiei/soţului va trebui şi aceasta menţionată în registrul comerţului (în termen de 15 zile).

Menţionarea participării se va face pe baza declaraţiei pe propria răspundere şi a certificatului de căsătorie, în timp ce menţionarea încetării activităţii se va face doar pe baza declaraţiei pe propria răspundere.

De asemenea, soţia/soţul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se va putea asigura în sistemul public de pensii (pe bază de contract de asigurare socială), în sistemul asigurărilor pentru şomaj (prin încheierea unui contract de asigurare de şomaj) şi în sistemul asigurărilor de sănătate.

Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Un comentariu

 • Răspunde
  Danut
  ianuarie 22 2014

  Buna ziua

  As avea o intrebare legata de aceasta noua lege pentru PFA, sotia mea ii PFA si in momentul de fata are activitatea suspendata datorita concediului de crestere a copilului, eu fiind sotul acesteia as putea sa continui eu activitatea ei?

  Cu Stima

Scrie un comentariu