Actul normativ analizat astăzi, OUG nr. 8/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății, aduce, printre altele, și modificări substanțiale la modul de acordare, calcul și plată a indemnizației pentru concedii medicale, ocazie cu care se modifică temporar prevederile OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile.

Următoarele proceduri normative sunt aplicabile până la data de 1 iulie 2018:

Durata stagiului

Pentru acordarea indemnizației de concediu medical până la data de 1 iulie 2018, stagiul minim de cotizare este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare concediului medical.

Notă: Regula generală stabilește o perioadă de 6 luni de cotizare în ultimele 12 luni.

Modificarea modului de calcul a contribuției la pensii suportată din indemnizație.

Scurt istoric: Prin modificările aduse de OUG nr. 79/2017, aplicabile de la 1 ianuarie 2018, s-a stabilit că pentru indemnizația de concediu medical se datorează contribuția la asigurările sociale pensii și impozitul pe venit. Contribuția la asigurările sociale pensii se determina după formula: salariul mediu pe economie 4.162 lei x 35% x nr. de zile indemnizație x 25%.

Având în vedere creșterea salariului mediu și a cotei de contribuție, s-a ajuns la situația în care indemnizația pentru concediu medical plătită pentru luna ianuarie sau februarie 2018 să fie mai mică (sau chiar negativă) decât cea aferentă lunii decembrie 2017, chiar dacă baza de calcul este constantă.

Prin OUG nr. 3/2018 publicată în Monitorul Oficial din data de 8 februarie 2018, s-a stabilit faptul că procentul contribuției la pensii este de 25% din valoarea indemnizației.

Prin această reglementare, s-a eliminat posibilitatea existenței unei sume negative a indemnizației, însă nu s-a eliminat situația de scădere a indemnizației față de valoarea din luna decembrie 2017.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2018, contribuția la asigurările sociale pensii pentru indemnizația de concediu medical se calculează după formula:

Salariul mediu pe economie existent în anul 2017 (3.131 lei) x 35% x 10,5% x nr. de zile de indemnizație. (Practic, rămâne baza de calcul din anul 2017).

Depunere declarații rectificative

Până la data de 31 martie 2018, acei angajatori ce au achitat indemnizații medicale mai mici decât cele care ar rezulta din aplicarea noii formule de calcul din prezenta ordonanță, au obligația să recalculeze indemnizația, să plătească diferențele la salariați și să depună declarații rectificative.

Ai nevoie de OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

6 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Nu sunt lamurita inca, pentru completarea concediilor medicale din luna februarie, baza de calcul trebuie sa fie venitul din luna ianuarie impartit la nr de zile lucratoare din sau venitul din ultimile 6 luni pentru determinarea mediei zilnice?Mentionez ca ,angajatii au peste un an vechime in cadrul firmei?
    Va multumesc!

  2. Din Aprilie 2017 pana in Ianuarie 2018 am avut contract cu casa opsnaj pe persoana fara venit si am plătit contribuția pentru asigurare de sănătate la anaf .Din Februarie 2018 si in prezent sunt salariat.Am dreptul la concediu medical? Am avut nevoie si un anumit medic a refuzat sa- mi elibereze un certificat medical ( am doar 3 luni de când sunt angajata)

  3. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in intelegerea urmatorului aspect: incepand cu 17.01.2018 am intrat in CM de risc maternal (cod 15). La data de 01.05.2018 am intrat in CM de maternitate (cod 08). Salariul brut prevazut in contractul de munca este 2020 lei. Pt calcularea salariului pe mai se iau in considerare ultimele 6 luni anterioare CM de maternitate, adica in calcul intra si lunile pt care am fost in CM de risc maternal? Daca da, ce salariu brut se ia in calcul, tot cel din contract? Angajatorul sustine ca se calculeaza un altfel de salariu brut pt perioada cu CM de risc. Practic, pt luna aprilie am luat un salariu de 1054 lei, iar pt luna mai 1161 lei. Este corect? Multumesc anticipat!

  4. Bună ziua. Peste 30 ani de muncă și acum cu probleme medicale am rămas surprins că firma la care lucrez îmi motivează zilele de cm dar nu mi le plătește, deci am cotizat peste 30 ani degeaba, am 3 luni de la angajare !

  5. Buna ziua!

    Eu am o intrebare in privinta achitarii concediului de boala.

    In 2017 pe18 iulie m-am angajat . Salariul fiind in jur de 5500/lunar . De pe 7.06.2018 – 21.07.2018 am transmis foaia de boala dupa operatie si m-am eliberat .Si pina in momentul de fata mie nu mi s-a achitat concediul de boala. Mi sa spus ca mie nu-mi ajunge o luna de lucru , dar eu mai am doua luni lucrate in alta companie in anul 2009. Spune-ti va rog care este regula de achitare a concediului de boala anume in cazul meu.
    Multumesc anticipat!

  6. va rog sa ma ajutati.in anul 2018 am fost in suspendare pt. crestere copil,iar in ian.2019 am nascut si am concediu medical. Cum se calculeaza concediu medical in conditiile in care venit realizat =0 .Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here