Anul 2016 vine cu vești bune pentru românii care vor să muncească în străinătate. Potrivit unui anunț făcut de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, românii au la dispoziție peste 2.400 de locuri de muncă. Dintre acestea, cele mai multe se găsesc în Spania, Portugalia și Danemarca. Aceste țări oferă două treimi din numărul total de joburi. Mai exact, vorbim 1.600 de locuri de muncă din totalul de 2.422.

Potrivit sursei mai sus citate, Spania oferă 801 locuri de muncă românilor. Dintre acestea, un job este pentru maseur, în timp ce restul sunt destinate muncitorilor necalificați. Portugalia oferă 400 de locuri de muncă pentru cei care vor să lucreze în agricultură. De asemenea, cei care vor alege unul din cele 400 de locuri puse la dispoziție de Danemarca vor merge la cules de mazăre.

În top se mai află Marea Britanie,care oferă românilor nu mai puțin de 330 de locuri de muncă. Dintre acestea, 100 sunt repartizate îngrijitorilor de persoane vârstnice, 60 de joburi sunt disponibile infirmierilor, 60 de asistenți medicali, 50 de bucătari, 20 de bucătari șefi, 20 de ajutori de bucătar și 20 de asistenți medicali.

Cehia oferă cetățenilor români dornici să plece în străinătate 182 de locuri de muncă, după cum urmează: 50 de lucrători în producție și asamblarea aparatelor de aer condiționat, 50 de operatori, 50 de șoferi de transport marfă, 20 de muncitori la ansamblare, 10 lucrători în prelucrarea lemnului, 1 analist suport software și 1 analist IT service desk.

În Germania, românii au la dispoziție nu mai puțin de 144 de locuri de muncă. Acestea sunt repartizate în felul următor: 50 de asistenți medicali generaliști, 20 de operatori mașini și centrale, câte 10 agenți de pază și de securitate, 5 persoane care pot îndeplini cerințele pentru a fi asistenți manageri, 5 electricieni industriali, dar și alte poziții de muncitori necalificați. Cel mai râvnit job oferit de Germania românilor este cel de visual designer, iar salariul este fabulos: 6.000 de euro brut pe lună. 

Românii pot merge la muncă și în Suedia. Acolo îi așteaptă 87 de joburi, distribuite după cum urmează: 15 vopsitori auto, 20 de femei de serviciu, 10 mecanici auto și 10 tinichigii auto. De asemenea, Suedia oferă locuri de muncă și românilor cu studii superioare. Astfel, 6 ingineri de testare software pot munci pe salarii bune în țara din Nordul Europei. De asemenea, se caută 5 dezvoltatori de software sisteme integrate, 5 arhitecți de sisteme software 2 specialisti retea transmisie Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP), 1 dezvoltator JavaScript/Node.JS, 1 programator (securitatea rețelelor), 1 arhitect software, 1 dezvoltator Web Front-End. 

Job-uri se găsesc și în țările vecine. Spre exemplu, Ungaria oferă românilor 50 de locuri de muncă, toate fiind alocate operatorilor pentru asamblarea panourilor electrice. Polonia, cu 27 de joburi puse la dispoziție cetățenilor români, este încă o destinație ce poate fi pe placul românilor. Este aproape de țară, iar salariile sunt peste cele oferite în România. Cele 27 de locuri de muncă repartizate de polonezi românilor sunt atribuite astfel: 20 pentru consultanți de călătorie, 4 pentru montatori acoperișuri și trei posturi sunt rezervate lăcătușilor și sudorilor.

Avantajele de a aplica pentru aceste joburi sunt multiple. În primul rând, nivelul salarial este unul mult mai ridicat în țările ofertante decât cel din România. Un avantaj în constituie faptul că cei care vor pleca să muncească peste hotare își vor îmbogăți bagajul de cunoștințe, atât din punct de vedere profesional cât și din punct de vedere cultural.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here