21 Februarie, 2018

O nouă monedă BNR: 175 de ani de la naşterea lui Nicolae Grigorescu

La sfârşitul lunii trecute, Banca Naţională a României a anunţat punerea în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 aprilie 2013, a unei monede din argint dedicată aniversării a 175 de ani de la naşterea lui Nicolae Grigorescu.

Ieri, în Monitorul Oficial nr. 258/2013, a fost publicată Circulara BNR nr. 9/2013 care reglementează acest aspect. Conform actului normativ, caracteristicile monedei sunt următoarele:  

Valoare nominală

10 lei

Metal

argint

Titlu

999‰

Formă

rotundă

Diametru

37 mm

Greutate

31,103 g

Calitate

proof

Cant

zimţat


bnr

Aversul monedei redă o compoziţie grafică sugerând o paletă de pictură, care prezintă imaginea Muzeului Memorial „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina; valoarea nominală „10 LEI“, stema României, inscripţia „ROMANIA“ şi anul de emisiune „2013“.

bnr2Reversul monedei prezintă portretul şi semnătura pictorului Nicolae Grigorescu; inscripţia „NICOLAE GRIGORESCU“ şi anii între care a trăit artistul „1838-1907“.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360,00 lei/buc.

Monedele din argint dedicate aniversării a 175 de ani de la naşterea lui Nicolae Grigorescu au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Sura: BNR

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu