20 Februarie, 2018

O nouă modificare la Codul fiscal: primarii decid indexarea taxelor!

Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal, în regim de urgenţă, prin introducerea unui singur articol care stabileşte că primarii sunt cei care hotărăsc referitor la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.

Noua prevedere va fi introdusă de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă ce urmează să fie aprobată în perioada imediat următoare.

“În prezent, în concordanţă cu prevederile din Codul fiscal, nivelul impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţie ratei inflaţiei de la ultima indexare.  Prin această modificare, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale decid cu privire la aplicarea indexării, începând cu anul următor intrării în vigoare a hotărârii Guvernului”, conform unui document obţinut de sursă.

În urmă cu o săptămână Guvernul a avizat creşterea cu 16,05% a nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitelor, taxelor locale, taxelor asimilate acestora şi amenzilor, începând cu data de 1 ianuarie 2013, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Ulterior, Ministerul Finanţelor Publice a tratat acest subiect în cadrul unui comunicat de presă  publicat pe site-ul instituţiei, prin care se preciza aspectul potrivit căruia autorităţile locale sunt cele care stabilesc nivelul efectiv al impozitelor între limitele minime şi maxime, având inclusiv competenţa legală de a reduce nivelul efectiv al acestora cu până la 10%, în condiţiile plăţii integrale a impozitului local datorat anual.

Sursa: Mediafax

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu