19 Februarie, 2018

O nouă categorie de contribuabili trebuie să achite impozitul pe profit până la 25 februarie

Preşedintele României, dl. Traian Băsescu, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea articolului 34 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, conform unui comunicat de presă publicat pe pagina web a preşedinţiei.

Proiectul de act normativ conţine un articol unic care prevede că declararea şi plata impozitului pe profit anual de către contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură trebuie realizate până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

Diferenţa legislativă constă în introducerea agricultorilor care obţin venituri din cultura cartofilor pe lista contribuabililor care trebuie să declare şi plătească impozitul pe profit până la data de 25 februarie.

În cadrul expunerii de motive, se precizează că, pentru aceste culturi (cereale, plante tehnice, pomicultură, viticultură), recolta şi, implicit, profiturile, se obţin numai în a doua parte a anului fiscal.

În acest context, legea  prevede includerea în categoria contribuabililor care beneficiază de declarare şi plată anuală a impozitului şi a acelor contribuabili care obţin venituri din cultura cartofilor, având în vedere că, şi în acest caz, recolta se obţine în a doua parte a anului fiscal.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de către Senat la sfârşitul lunii mai, ca urmare a depăşirii termenului de adoptare potrivit art. 75 alin. (2) teza a III-a din Constituţia României republicată.

Forumul decizional l-a constituit Camera Deputaţilor, unde, în cadrul şedinţei de plen din data de 25 septembrie 2012, proiectul de lege a fost adoptat cu 218 voturi pentru, 1 vot împotrivă şi 4 abţineri. În final, legea a fost promulgată prin decretul nr. 644/2012, devenind Legea 177/2012.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu