9 Decembrie, 2019

Număr minim de locuri pentru publicul care vrea să participe la ședințele consiliilor primăriilor

Cetățenii și organizațiile non-guvernamentale trebuie să poată participa la ședințele consiliilor locale ale primăriilor, prevede un proiect de lege inițiat la Senat de un deputat PNL.

El susține că în acest moment, ședințele sunt publice, dar “din motive obiective sau din rea-voință”, cetățenii și ONG-urile nu pot participa, practic, la multe dintre ședințele în care se dezbat proiecte care privesc banii publici și investițiile pentru comunitate: “De cele mai multe ori, principalul motiv invocat pentru a bloca participarea cetățenilor la aceste ședințe este lipsa spațiului. De aceea, această inițiativă prevede un număr minim de locuri pe care autoritatea publică trebuie să îl asigure. De asemenea, încurajarea și exersarea spiritului civic sunt importante pentru dezvoltarea unei democrații, iar actualul proiect își propune să încurajeze implicarea civică”, mai susține deputatul în expunerea de motive a proeictului legislativ.

Numărul minim de locuri pentru public la ședințele de consiliu vor fi în funcție de mărime comunității locale. 

La art. 42 se introduce alin. (2 indice 1) cu următorul cuprins: Autoritatea publică locală este obligată să pună la dispoziția reprezentanților societăți civile, organizațiilor non-guvernamentale sau cetățenilor, un număr minim de locuri, în eventualitatea în care aceștia doresc să asiste la ședințele de consiliu local, consiliu local de sector, consiliu General al Municipiului București sau ședințelor de consiliu județean, după cum urmează:
  • a) Pentru municipiul București, sectoarele Capitalei sau ședințele de consiliu județean, minim 50 de locuri;
  • b) Pentru municipiile reședință de județ și pentru localitățile cu o populație mai mare de 50.000 de locuitori, minim 30 de locuri;
  • c) Pentru localitățile cu 10.000 până la 50.000 de locuitori, minim 20 de locuri;
  • d) Pentru localitățile cu populație până la 10.000 de locuitori, minim 10 locuri.
În plus, autoritățile publice vor pune la dispoziția publicului o adresă de e-mail, la care să și anunțe participarea la ședințele consiliilor. În cazul în care nu există o pagină de internet a autorității, informațiile vor fi publicate la avizier. Nepunerea în aplicare a acestor măsuri, de către autoritățile publice, se va pedepsi cu amendă cuprinsă între 1.000 lei și 5.000 lei, mai prevede proiectu legislativ.

Actul normativ are avizul favorabil al Consiliului Legislativ, dar a fost respins de Camera Deputaților, pe 19 septembrie. El este acum în dezbatere publică la Senat, care este forul decizional.

Ai nevoie de Legea administrației publice locale nr. 215/2001? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu