18 Martie, 2018

Noutăţi privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVA. Ce reţinem din prevederile Ordinului nr. 235/2014?

Ordinul ANAF nr. 235/2014 aduce câteva clarificări punctuale a situaţiei unui operator economic când vectorul său fiscal a fost modificat din oficiu, din punctul de vedere al TVA.

Ordinul ANAF nr. 235/2014 pentru modificarea Ordinului nr. 3331/2013 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 133/2014.

De exemplu, dacă un operator economic este înregistrat în scopuri de TVA, la data la care îşi va suspenda activitatea la Registrul comerţului, codul de înregistrare în scopuri de TVA este anulat din oficiu.

În momentul în care acelaşi operator economic îşi reia activitatea, ca urmare a încetării suspendării acesteia constatată de Registrul comerţului, tot din oficiu autorităţile fiscale îl vor reînregistra în scopuri de TVA.

Data înregistrării în scopuri de TVA din oficiu este data înscrierii în Registrul comerţului a menţiunii privind reluarea activităţii.

Şi în cazul corectării erorilor privind înregistrarea în scopuri de TVA sau anularea din oficiu a înregistrării în scopuri de TVA sunt câteva clarificări binevenite.

Astfel, dacă, din eroare, anularea înregistrării în scopuri de TVA a fost efectuată din oficiu de către autorităţile fiscale, iar cu această ocazie operatorul a fost radiat şi din Registrul operatorilor intracomunitari, tot din oficiu, când se va proceda la corectarea acestei erori şi va fi validat codul de înregistrare în scopuri de TVA, se procedează la reînscrierea acestui operator şi în Registrul operatorilor intracomunitari.

Din punct de vedere procedural, actul normativ de bază privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal pentru TVA este OpANAF nr. 3331/2013 (cu modificările ulterioare).

——————(P)——————

Lege5
 a creat instrumentul ideal pentru a vă ajuta să vizualizaţi prin comparare textul unui act normativ aşa cum era el înainte de modificare şi textul modificat, cu evidenţierea modificărilor.

Prin evidenţierea modificărilor la nivel de paragraf, Lege5 vă ajută să identificaţi mai repede şi cu uşurinţă modificările, astfel încât să luaţi decizii corecte şi să lucraţi eficient.

Aflaţi mai multe despre Lege5 – care este disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile – de AICI.

ps_evid_mod

Foto articol: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu