Măsurile de mai jos, adoptate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 68/2014, urmăresc – aşa cum se arată în expunerea de motive – să soluţioneze unele probleme privind diferenţele de gen în domeniul antreprenorial, concilierea vieţii private cu viaţa profesională şi facilitarea exercitării unei activităţi independente de către persoanele de sex feminin, inclusiv pentru a preveni sau compensa dezavantaje în cariera profesională.

O.U.G. nr. 68/2014 privind modificarea şi completarea unor acte normative este în vigoare din 4 noiembrie, data publicării în Monitorul Oficial nr. 803/2014.

Recenta ordonanţă de urgenţă modifică reglementările privind persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul asigurărilor de asigurări sociale de sănătate, prevăzute prin O.U.G. nr. 158/2005, publicată în Monitorul Oficial nr. 1074/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin completările aduse la actul normativ de bază (se introduce la art. 1, alin. 2 – lit. f), cu începere din 4 noiembrie, de aceleaşi drepturi şi soţia/soţul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fără a fi înregistrată/înregistrat în registrul comerţului şi autorizată/autorizat să funcţioneze ea însăşi/el însuşi ca titular a/al întreprinderii individuale/persoană fizică autorizată sau fără a fi salariată/salariat, participă în mod obişnuit la activitatea întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, îndeplinind fie aceleaşi sarcini, fie sarcini complementare.

Ca să puteţi urmări mai uşor şi următoarele modificări, în Caseta foto de mai jos găsiţi textul art. 1 din O.U.G. nr. 158/2005.

68.2014
Sursa foto: Lege5.ro

Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii

Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), cota de contribuţie destinată exclusiv finanţării cheltuielilor cu plata acestor drepturi este prevăzută la art. 29618 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2), cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinată exclusiv finanţării cheltuielilor cu plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, este de 0,85% şi se aplică:

 • asupra veniturilor supuse impozitului pe venit, pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), c) şi d);
 • asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurări sociale încheiat de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. e);
 • asupra veniturilor declarate la casele de asigurări de sănătate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. f).

Cota de contribuţie se achită la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

Declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii

Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) sunt obligate să depună declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă ca plătitori de contribuţie de asigurări sociale de sănătate. Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85% se datorează asupra:

 • veniturilor supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare; 
 • veniturilor declarate în contractele de asigurare socială, pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. e); 
 • veniturilor declarate la casele de asigurări de sănătate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. f).

Concediul şi indemnizaţia de maternitate

Potrivit art. 23 alin. (1) din reglementarea de bază, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

Prin modificările aduse de O.U.G. nr. 68/2014, de aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora, iar indemnizaţia se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.

Alte dispoziţii privind indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

O primă astfel de situaţie, unde s-au adus modificări, se referă la suspendarea sau încetarea activităţii angajatorului. În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie. Aceste drepturi se referă la:

 • concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
 • concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
 • concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
 • concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
 • concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

O a doua modificare care priveşte “Alte dispoziţii privind indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate”, cuprinse în Cap. VII din reglementarea de bază, introduce şi bolile cardiovasculare în lista afecţiunilor la care durata concediilor nu se modifică. Astfel, în noua redactare, textul reglementat prevede că durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.

Termenele pentru solicitarea indemnizaţiilor

Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care erau îndreptăţite să le solicite:

 • persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) 
 • persoanele asigurate, aflate în situaţia în care angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege;
 • prevăzuţi la art. 36 alin. (3) lit. a) şi b). Textul la care se face trimitere prevede că plata indemnizaţiilor se face lunar de către:

a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

b) instituţia care administrează bugetul asigurărilor pentru şomaj, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical. 

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

5 COMENTARII

 1. As dori sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: lucrez in Ministerul Educatiei, si locuiesc la un camin al MEN din 2009, dar am domicililul in Brasov. Medicul de fam. il am aici in Bucurezti, cum mi sr pare normal sa fie din moment ce lucrez aici de atatia ani. Sunt in spital din 03.10.2014 , unde pana in prezent am suportat mai multe feluri de interventii chirurgicale la cloana. In tot acest interval de timp respectim 03.10.2014 si pana in prezent, am mai avut doua iesiri din spital, dar datorita durerilor care persistau, a fost nevoie sa fiu reinternata. Ultima internare fiind in 20 nov unde am mai urmat un alt tratament , iar in 05.12.2014 am suportat o alta interventie la coloana, unde mi sau pus niste suruburi si placute de sustinere a coloanei. Acum la sfarsitul acestei luni implinesc trei luni de CM si-as dori sa stiu cine imi va da CM pe mai departe?! Medicul de fam. de aici imi va da trimitere catre o policlinica de aci, din Bucuresti sau abia operata trebuie sa fac drumuri la Brasov unde am domiciliul!? Nimeni din cei in masura sa-mi dea un raspuns normal, nu stiu sa-mi raspunda, poate ma veti putea lamuri dvs. Va multumesc anticipat si astept un raspuns eligibil. Mariana Dumitrescu, Bucuresti.

 2. Am fost azi la medicul de familie ca nu m-am putut ridica din pat de durere de spate,si mi s-a spus ca nu imi poate da nici con cediu medical,si nici medicamente compensate,in urma sedintein pe care au avut-o astazi.Sa imi fac programare abia dupa 16 a lunii,ca sa pot beneficia de una din cele doua.Atunci de ce mai platesc c.a.s.?Ma pot retrage de la plata cotizatiei?

 3. Buna ziua!
  Fiica mea este insarcinata.Cand a ramas gravida era angajata numai de doua luni.Din pacate are o sarcina cu probleme.Trebuie sa steie in pat pe perioada sarcinii.
  Seful ei o ameninta ca o da afara,nu plateste concediul medical.
  Ce drepturi are ea?
  Cu stima,Suciu Maria

 4. Buna ziua!
  Am fost angajat ln data de 3.09.2014 la o firma multinationala de productie.
  Dupa 4-5 luni de activitate mi s.a facut rau ln timpul programului, dupa ce am terminat activitatea m,am dus de urgenta la medicul de fam, mia dat trimitere sa.mi platesc anumite analize care trebuia sa le platesc tot din banii mei, Dr.a de fam mia dat 3 zile de concediu medical, ca diacnostic aveam o alergie alimentara!
  Imediat am sunat sefa de tura sa anunt cele lntamplate, dupa cele trei zile de concediu m.am dus la munca cu toate actele doveditoare: concediu de la medicul de fam, trimitere la policlinica privata, bonul fiscal dupa urma analizelor facute!
  Iar Directorul firmei a refuzat sa.mi plateasca cele trei zile de concediu medical… vi se pare normal?
  Ce trebuie sa fac ln acest caz?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here