24 August, 2017

Noutăţi privind Codul Rutier: introducerea permisului pentru mopede

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice fost aprobat de către Senat în data de 17 septembrie 2012.

Principala modificare a Codului Rutier, propusă în proiectul de act normativ, constă în introducerea mopedelor şi a triciclurilor în categoria autovehiculelor şi obligativitatea obţinerii permisului de conducere pentru acestea.

Astfel, proiectul de lege prevede introducerea categoriei AM, dedicată mopedelor, începând cu data de 19 ianuarie 2013. Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere la această categorie este de 16 ani împliniţi, iar valabilitatea permisului este de 10 ani.

Proba practică din cadrul examenului de obţinere a permisului de conducere, pentru categoria AM, constă doar în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate. În cazul deţinerii unui permis de conducere eliberat pentru orice categorie, acestea sunt considerate valabile şi pentru vehiculele din categoria AM.

Modificări importante există şi la nivelul vârstei minime pentru obţinerea permisului de conducere. În cazul aprobării finale a proiectului de act normativ, vârsta minimă de 18 ani va fi asociată categoriilor A2, B, BE, C1, C1E şi Tr, vârsta minimă de 16 ani pentru categoriile AM, A1 şi B1 şi vârsta minimă de 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1, D1E şi triciclurile cu motor din categoria A.

Permisele de conducere pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv vor fi eliberate conducătorilor cu vârsta minimă de 24 de ani. Pentru motocicletele din categoria A, limita inferioară a vârstei este de 20 de ani şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau cel puţin 24 de ani.

Proiectul de lege transpune prevederi din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European şi are caracter organic. Deşi adoptat de către Senat, ca primă cameră sesizată, forul decizional este constituit de Camera Deputaţilor, documentul fiind transmis pentru adoptarea finală.

Citeşte textul integral al Proiectului de lege adoptat de Senat! Intră aici.

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu