24 Februarie, 2018

Noutăţi în materia probelor prevăzute în noul Cod de procedură penală

Aşa cum am arătat într-un articol anterior, Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, care a intrat în vigoare de la 1 februarie 2014, a adus o serie de modificări şi noutăţi faţă de legislaţia anterioară, printre aceste noutăţi numărându-se şi cele referitoare la probele din materie penală în încercarea creării unui nou model de proces penal adaptat standardelor europene.

Pe lângă metoda specială de supraveghere sau cercetare a participării autorizate la anumite activităţi prezentată anterior, legiuitorul a mai prevăzut şi alte metode speciale de supraveghere sau cercetare, şi anume:

  • posibilitatea obţinerii datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane;
  • posibilitatea obţinerii de date generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicare electronice.

Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare

Potrivit art. 138 alin. 1 lit. e din Codul de procedură penală, constituie metodă specială de supraveghere sau cercetare obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane.

Prin obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane se înţelege operaţiunile prin care se asigură cunoaşterea conţinutului tranzacţiilor financiare şi al altor operaţiuni efectuate sau care urmează să fie efectuate prin intermediul unei instituţii de credit ori al altei entităţi financiare, precum şi obţinerea de la o instituţie de credit sau de la altă entitate financiară de înscrisuri ori informaţii aflate în posesia acesteia referitoare la tranzacţiile sau operaţiunile unei persoane.

Astfel, potrivit art. 153 alin. 1 din Codul de procedură penală, procurorul poate solicita, cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, unei instituţii de credit sau oricărei alte instituţii care deţine date privind situaţia financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existenţa şi conţinutul conturilor şi a altor situaţii financiare ale unei persoane, în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe.

NCPP

ATENŢIE! Art. 153 din Codul de procedură penală 2010 a fost modificat de Legea nr. 255/2013. Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragrafe) este o facilitate disponibilă doar pentru abonaţii Lege5.

Măsura prevăzută potrivit art. 153 alin. 1 din Codul de procedură penală se dispune din oficiu sau la cererea organului de cercetare penală, prin ordonanţă care trebuie să cuprindă, în afara menţiunilor prevăzute la art. 286 alin. 2 din Codul de procedură penală:

  • instituţia care este în posesia ori care are sub control datele; 
  • numele suspectului sau inculpatului; 
  • motivarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 153 alin. 1 din Codul de procedură penală; 
  • menţionarea obligaţiei instituţiei de a comunica imediat, în condiţii de confidenţialitate, datele solicitate.

Instituţia prevăzută la  art. 153 alin. 1 din Codul de procedură penală este obligată să pună de îndată la dispoziţie datele solicitate.    

Obţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicare electronice

Potrivit art. 138 alin. 1 lit. j din Codul de procedură penală, constituie metodă specială de supraveghere sau cercetare obţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, altele decât conţinutul comunicaţiilor, reţinute de către aceştia în temeiul legii speciale privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.

Organele de urmărire penală, cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, pot solicita unui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice sau unui furnizor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului transmiterea datelor reţinute, în baza legii speciale privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, altele decât conţinutul comunicaţiilor, în cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe, pentru categoriile de infracţiuni prevăzute de legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă în termen de 48 de ore cu privire la solicitarea organelor de urmărire penală de transmitere a datelor, prin încheiere motivată, în camera de consiliu.

Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului care colaborează cu organele de urmărire penală au obligaţia de a păstra secretul operaţiunii efectuate.

În următoarele articole vom prezenta cititorilor noştri şi alte noutăţi în materie penală prevăzute atât de noul Cod de procedură penală, cât şi de noul Cod penal.

(P) Ai nevoie de Codul penal şi de Codul de procedură penală actualizate la zi? Le poţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.roLege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

Sursa foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Mădălina Moceanu

Mădălina Moceanu este specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul dreptului, ea colaborând atât cu societăţi din mediul privat, cât şi cu societăţi din mediul public. Totodată, este autoarea/coautoarea a zece cărţi de specialitate în domeniul dreptului. Contact: madalinamoceanu@yahoo.com

Fara comentarii

Scrie un comentariu