25 Iunie, 2019

Noul Statut al polițiștilor: puteri sporite pentru oamenii legii și amenzi triplate pentru contravenienți

Ministerul Afacerilor Interne a postat pe site, în dezbatere publică, noul Statut al polițiștilor, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice, care întărește autoritatea oamenilor legii și modifică o serie de prevederi referitoare la cei care încalcă legea, refuză să se legitimeze, adresează injurii polițiștilor sau tulbură liniștea locatarilor din bloc.

Polițiștii nu se mai ocupă de “siguranța cetățeanului”, ci, potrivit proiectului de lege, de “siguranța publică la nivel național”. Și nu doar persoanele care încalcă legea vor putea fi legitimate, ci orice persoană de pe stradă. Cei care nu își pot dovedi identitatea, u orice fel de act, vor fi conduși la sediul oliției, unde pot fi inclusiv amprentați, fotografiați, căutați în bazele de date.

Art. 326. – (1) Persoana condusă la sediul poliției are următoarele drepturi:
 • a) de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliției;
 • b) de a fi informată cu privire la drepturile ce-i revin;
 • c) de a fi asistată de un avocat, potrivit legii, precum și de a nu da nici o declarație fără prezența acestuia, cu excepția comunicării datelor de identificare, ori a unor informații necesare înlăturării unei stări de pericol iminent la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a unei persoane;
 • d) de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane desemnate de aceasta cu privire la măsura luată;
 • e) de a solicita informarea reprezentanților diplomatici ai statului de proveniență, în cazul cetățenilor străini;
 • f) de a fi consultată de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa;
 • g) de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, în situația în care nu vorbește sau nu înțelege limba română ori nu se poate exprima.
(2) Informarea persoanei, potrivit alin.(1) lit. a), se realizează înainte de a lua măsura conducerii la sediul poliției, iar potrivit lit.b), în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu. La solicitare, poliţistul contactează persoanele prevăzute la alin. (1) lit. c) – f). Dreptul prevăzut la alin. (1) lit. g) se asigură la cerere sau din oficiu.

(3) În mod excepțional, pentru motive temeinice, exercitarea dreptului prevăzut la alin.(1) lit.d) poate fi întârziat cel mult 4 ore.

(4) În cazul minorului sau al persoanei lipsite de capacitate de exercițiu, polițistul are obligația:
 • a) de a informa, cu privire la măsura luată, reprezentantul legal al acesteia sau autoritatea tutelară, dacă reprezentantul legal nu poate fi contactat sau nu se prezintă;
 • b) de a nu lua declarații de la aceasta sau de a nu îi solicita semnarea unor înscrisuri, în lipsa persoanelor prevăzute la lit. a), cu excepția comunicării datelor de identificare.
 
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: OnlineMobileDesktop şi Cloud.

Un articol nou introdus se referă la cazurile în care polițistul poate folosi forța fizică, după un avertisment verbal.

Art. 329 – (1) În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, poliţistul are dreptul să utilizeze mijloace de constrângere, constând în:
 • forța fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau lovituri;
 • cătușe sau alte mijloace adecvate de imobilizare a membrelor superioare și/sau inferioare;
 • mijloace neletale;
 • arme albe şi de foc;
 • mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole. 
Proiectul de lege prevede mărirea amenzilor pentru mai multe fapte contravenționale, dar și transformarea unor sancțiuni în pedepse aplicate cu închisoarea. Astfel, pentru înălcarea normelor de conviețuire socială, amenda va fi de la 500 la 1.500 lei, în actualul act normativ fiind de la 100 la 500 lei. Iar fapta repetată poate duce și la alte măsuri.

Art. 9 indice 1 – Fapta persoanei care, fiind avertizată să înceteze activitățile contravenționale prevăzute la art.2 pct. 25, 26 sau 27, continuă să săvârșească aceste activități şi prin aceasta tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Faptele se referă la producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, strigăte sau larmă, tulburarea liniștii între orele de odihnă, organizarea de petreceri și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locatarilor, inclusiv de restaurante/terase aflate în imediata vecinătate a uui imobil.

De asemenea, polițiștii agresați verbal vor putea da sancțiuni mai dure.

Art. 9 indice 3 – Întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
 
Un alt articol nou introdus se referă la interzicerea accesului persoanelor/vehiculelor, de către polițiști, în anumite spații, dacă activitatea normală ar fi afectată. De asemenea, o prevedere nouă dă dreptul polițiștilor “să acceseze bazele electronice de date ale poliției sau ale altor organe ale administrației de stat, precum și sistemele de supraveghere a spațiilor publice, doar în scopul prevenirii şi combaterii altor fapte ilegale, precum şi al menținerii ordinii și siguranței publice”.
 
 Proiectul de lege a fost postat pe pagina MAI pe 2 noiembrie și în termen de 20 de zile calendaristice, se vor primi, pe e-mail, propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate.

Ai nevoie de Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Gogu
  noiembrie 6 2017

  E nevoie. Romanilor le mai lipsește bătaia de la autorități. Aia e…

 • Răspunde
  Bibi
  februarie 23 2018

  Urmeaza abuzurile militienilor si intoarcerea la dictatura. Sub pretextul “pentru binele vostru” se va actiona abuziv si discretionar ca si pana acum. Militianului roman astazi, numit modern politist, este infractor, analfabet, pedofil, corupt, criminal. Un individ violent care, folosindu-se de lege, comite abuzuri, crime si violuri. Vom vedea in curand consecintele dramatice ale naivitatii perpetue a romanilor…

Scrie un comentariu