17 Martie, 2018

Ce prevede Noul Cod Penal 2014: Stabilirea amenzii

Noul Cod Penal 2014, Partea Generală, Titlul III. Pedepsele, Capitolul II. Pedepsele principale, Secţiunea a 3-a. Amenda, art. 61. Stabilirea amenzii.

Stabilirea amenzii

Art. 61. -

(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.

(2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.

(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, noua formă a art. 61, paragraful (3), este cea înfăţişată în partea dreaptă a imaginii, cu verde. Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragraf) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5.

NCP. Stabilirea amenzii
(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:

a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;

b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;

c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.

(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.

(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) şi alin. (5).

Prevederile referitoare la stabilirea amenzii din Codul Penal din 2009, modificate conform Legii nr. 187/2012, intră în vigoare de la 1 februarie 2014, după abrogarea Codului Penal din 1968. Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate pe Lege5.ro.

comentarii

Despre autor  ⁄ Lege5

Ca profesioniști, cu toții ne dorim să identificăm modificările legislative rapid și să evităm erorile. Dacă până acum această activitate consuma timp și resurse, azi ne putem baza pe softul Lege5 pentru această sarcină. Având un motor de căutare performant, Lege5 procesează informația și oferă rezultate exacte la nivel de paragraf în câteva secunde. O performanță, dacă ținem cont de faptul că softul conţine o bază de date complexă: atât legislația românească și europeană, cât și jurisprudența românească și europeană. Lege5 a fost gândit pentru oameni activi și mobili. De aceea, am creat variante care se potrivesc oricărui dispozitiv şi stil de lucru. Click aici şi află mai multe.

Comentarii

 • Răspunde
  rusu
  ianuarie 3 2014

  In primavara acestui an a aparut in Ziarul Financiar topul primilor 50 exportatori ai Romaniei, firme care sunt cu capital strain si activeaza in Romania. In acel articol se prezinta impozitele platite de aceste firme Statului Roman. Cele mai multe dintre ele , in anul 2012, nu platisera macar un leu Statului Roman. Aceste companii, in totalitatea lor, au platit Statului Roman impozite de aproximativ 22 milioane lei. Ele isi impoziteaza profitul in alte tari.

  In aceste conditii , guvernantii nostri au obligatia de a proteja capitalul privat romanesc. Capitalul romanesc sanatos reprezinta firmele romanesti care platesc impozite Statului Roman. Normal este ca aceste societati serioase sa fie protejate de catre guvernanti si ANORMAL ca Statul Roman , prin legile pe care le emite, sa protejeze hotii care au praduit aceste societati prin neplata marfurilor achizitionate cu File Cec.

  Este ANORMAL ca societatile serioase, care platesc impozite Statului Roman, sa fie lovite atat de dur de catre Noul Cod Penal, deoarece patronii acestor companii vor investi profitul , pe viitor, tot in Romania realizand multe locuri de munca si astfel contribuind la ridicarea nivelului de trai din Romania.

  La 1februarie 2014 intra in vigoare Noul Cod Penal. In loc, ca in cazul inselaciunii cu File Cec sa fie introdusa Disciplin Financiara si astfel toate firmele inselate sa-si poata recupera enormele sume neincasate prin File Cec, in Noul Cod Penal este scos art.215 alin. 4 si 5 C.P. care pedepseste direct neplata Filei Cec cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Astfel ca de la 01 februarie 2014 neplata Filei Cec se va judeca pe inselaciunea generala din Noul Cod Penal, care si ea se diminueaza la o pedeapsa de numai 6 luni la 3 ani puscarie.

  Din enorma mea experienta din cadrul proceselor , pot afirma ca procesele care se judeca pe articole ce au pedeapsa sub 3 ani de inchisoare se termina doar cu o amenda foarte mica de 1000 – 2000 lei. In practica justitiei aproape toate procesele ce se judeca pe pedepse de pana la 3 ani se termina cu amenzi infime sau cu Suspendare, desi prejudiciul nu este recuperat. De aici rezulta ca toate procesele care sunt acum pe rol, pentru File Cec neplatite ( 5 miliarde Euro), se vor termina cu o amenda de 1000 – 2000 lei sau cu o condamnare cu suspendare, chiar daca filele Cec nu s-au achitat.

  Acest lucru este SIGUR ,deoarece si acum e la fel, chiar daca Fila Cec este incriminata Direct in art. 215 alin. 4 si 5 C.P. ca puscarie de la 3 ani la 15 ani.

  In data de 10 decembrie 2013 Ministrul Justitiei , Robert Cazanciuc, a organizat la BNR o Conferinta pe File Cec , impreuna cu Ziarul Financiar, deoarece a fost socat de articolul meu din 18 iulie 2013 publicat in Ziarul Financiar . Acolo am prezentat pe larg problema grava a firmelor TEPUITE cu File Cec si cu intrarea in insolventa a clientilor. Felicitari dlui Cazanciuc pentru ca s-a gandit la problema noastra !

  La aceasta Conferinta Dl Procuror General, Nitu, a expus ca doar vreo 214 dosare cu File Cec neachitate au fost trimise in judecata, in 10 luni ale acestui an. Un procent infim…

  In consecinta pe 01 februarie va fi data la care toti Hotii care au furat cu File Cec firme sanatoase, vor fi FERICITI pentru ca au scapat de procesele penale, desi nu s-au “chinuit” sa achite marfurile luate cu File Cec neplatite! Eu nu pot sa cred ca traiesc asemenea vremuri… Am trei procese in care se judeca pe final condamnarile pentru 3 banditi care nu mi-au achitat File Cec. Unul din procese este la Bacau pentru 2 File Cec de 168.000 Euro neachitate din vara lui 2009. Toate procesele se vor finaliza cu o amenda foarte mica , desi infractorii nu au achitat deloc valoarea Filelor Cec.

  Adica, chiar daca eu si oamenii de afaceri cinstiti, am cheltuit fiecare peste 100.000 euro cu aceste procese , care se intind pe 5 ani, si ne-am luptat cu Neeficienta Magistratilor, ne trezim acum ca Noul Cod Penal aduce pe 01 februarie 2014 parafarea FURTULUI pe care l-au dat hotii financiari cu File Cec asupra firmelor serioase. Nu avem cui sa ne plangem.

  Eu am facut mai multe sesizari la CSM impotriva faptului ca procurorii imi tin dosarele pe loc timp de 4-5 ani si ca nu trimit in judecata infractorii, dar nu am gasit intelegere nici aici. Am cerut excluderea din Magistratura a procurorilor si judecatorilor ce favorizeaza infractorii , neluand in calcul PROBELE de la dosar, dar CSM nu intervine.

  Inca din 2012 avocatii infractorilor stiind ca din 01 februarie 2014 intra in vigoare Noul Cod Penal , trag de timp si amana procesele cu File Cec neachitate cu “internari” fictive in spitale. Un avocat a amanat 7 termene un proces de acest gen.

  In aceste conditii patronii firmelor pagubite sunt DISPERATI si ameninta cu impozitarea profitului in alte tari. La ce dezastru se ajunge intr-o tara in care Raului i se spune BINE!

  Am conceput un Memoriu pentru dl Prim Ministru Victor Ponta si pentru Dl Cazanciuc pe care l-au semnat 154 de firme din Asociatia Firmelor Bihorene. Mai jos am extras un fragment din acest Memoriu, care arata disperarea Omului de Afaceri cinstit, care plateste impozite la stat :

  “ Domnule Prim Ministru, toate aceste firme va roaga sa dati o Ordonanta de Guvern prin care sa introduceti in Noul Cod Penal, care va intra in vigoare la 01.02.2014, o Lege Dura si Serioasa pentru inselaciune cu file cec.

  Propunere: Fila Cec Neplatita se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani cu executare, daca pana la finalizarea anchetei politiei nu se recupereaza integral prejudiciul. Un proces penal cu file Cec neachitate trebuie solutionat de Parchet in maxim 4 luni, iar pedeapsa sa fie intre 3 ai15 ani Etapizata in functie de suma.

  In Noul Cod Penal se va scoate pedeapsa cu puscarie pentru neachitarea filei Cec. Acest lucru este de Neconceput pentru mediul de afaceri:

  1. Noi, firmele pagubite, care avem procese penale pe rolul instantelor cu clientii care nu au achitat file Cec,( chiar din anul 2008), vom pierde toate procesele! Astfel firmele serioase , care dau impozite la Statul Roman, vor ramane cu “TEPE” de 5 miliarde euro prin file Cec neachitate.2. Pe viitor Romania se va dezvolta foarte GREU! Nu va exista o modalitate de a livra marfa cu plata la termen! Se va instaura o foarte mare FRICA in mediul de afaceri… Cum sa livrezi marfa cu plata la 3 luni , daca nu ai siguranta ca iti vei incasa banii? Astfel constructiile, telecomunicatiile etc. toata economia va stagna masiv.

  In concluzie, s-a ajuns la un dezastru national prin faptul ca firmele care distribuie marfa in Romania cu plata la termen nu-si mai pot recupera banii datorita faptului ca Statul Roman nu-i pedepseste cu puscarie pe actionarii firmelor care nu isi platesc datoriile la furnizori ( in perioada Interbelica functiona Puscaria Datornicilor).

  In aceasta situatie se afla toate Bancile din Romania , care nu pot sa-si recupereze banii dati imprumut firmelor , pt ca au intrat voit in Insolventa .

  Dle Prim Ministru , va rog sa imbunatatiti Legea raspunderii magistratilor cu inca doua aspecte: procurorii si judecatorii trebuie sa raspunda cu bunurile materiale in cazul in care datorita solutiilor lor din dosare se aduce prejudiciu material; iar daca procurorii si judecatorii nu iau in calcul Probele Scrise de la dosar sau daca nu emit dovezi pentru sustinerea Solutiei date de catre ei si astfel Favorizeaza infractorii, ei trebuie sa fie dati afara din Justitie automat- la prima abatere!

  Propunerea dvs. pentru noul Cod Penal in legatura cu pedepsirea neplatii Filei CEC va aduce o pedeapsa fara importanta, si anume concretizata in practica prin aplicarea dispozitiilor articolului 18 indice 1 Cod Penal; respectiv aplicarea unei Amenzi administrative foarte mici in raport cu fapta si bineinteles nu va exista Obligativitatea Recuperarii Prejudiciului creat prin neplata Filei Cec.

  Romania are nevoie de un Element de SIGURANTA in tranzactiile financiare si anume Fila Cec !

  Romania va prospera doar prin introducerea de urgenta a Disciplinei Financiare! “

  In Ziarul Financiar din 17 decembrie 2013 s-a prezentat imprumutul enorm luat de catre Guvernul Romaniei in 2013, de la Banci ( nu de la FMI), in valoare de 15 miliarde Euro, doar pentru a exista … viata Statului Roman..

  In acest an am platit la Buget Statului impozit redus, deoarece am introdus pe provizioane aceste “TEPE” cu insolvente si File Cec neachitate. Daca Guvernul se sesizeaza si modifica acum , urgent, in Noul Cod Penal pedeapsa pentru File Cec neachitate, Romania va prospera.

  Toate firmele tepuite vor achita Statului Roman impozitele ce revin provizioanelor desfiintate prin incasarea debitelor de la acesti clienti. De ce? Pentru ca Propunerea mea pentru Noul Cod Penal rezolva si problema seriozitatii solutionarii proceselor de catre procurori si judecatori. Adica magistratii nu vor mai putea tine un dosar mai mult de 4 luni pentru solutionare, in plus daca nu se achita Filele Cec in aceste 4 luni procurorul este obligat sa trimita in judecata infractorul. Astfel Romania va incasa intr-un an minim 2 miliarde Euro din impozite neachitate de catre firmele tepuite. Economia va prospera masiv. Bancile vor da credite firmelor pe baza de File Cec , deoarece o fila Cec nu va mai fi refuzata la plata ( nimeni nu va risca puscaria).

  Se va termina pentru totdeauna cu numarul enorm de procese , care sufoca instantele, si nu se vor refuza , ca si acum , la plata File Cec si bilete la ordin in valoare de aprox. 150- 280 milioane euro pe o luna. Acest lucru reprezinta un dezastru, in momentul de fata, pentru economia tarii.

  De la 150-200 de ani de pusicarie si confiscarea averiiilor pana la rude de gradul 3.

 • Răspunde
  Nicu
  februarie 4 2014

  Cu acest cod penal au cazut si amenzile de ratp si cfr?

 • Răspunde
  Nicu
  februarie 6 2014

  Daca au fost amanate amenzile din trecut…?

 • Răspunde
  somna
  februarie 24 2014

  sotul meu este condamnat 12 ani pentru omor din 2010 nevinovat pentru ca el nu acomis fapta si nu a fos luat an consideratie de catre magistrati ca s i doi frati si tatal sant pusi an aceiasi fapta la care victima avea doar doua lovituri

 • Răspunde
  ionela
  iulie 3 2014

  buna ziua si viitorul meu sot e condamnat pentru 1 an s 3 luni cine stie daca luna iulie 2014 se va aproba lege aia care spune ca cei pana in 2 ani vor fi eliberati cine ma poate ajuta cu asta ?? va rog multumesc

Scrie un comentariu