20 Noiembrie, 2019

Noul Cod fiscal: TVA şi impozitul pe venitul persoanei fizice

După cum am menţionat în materialul anterior, aseară a fost publicat în Monitorul Oficial noul Cod fiscal. Continuăm prezentarea principalelor modificări introduse prin acest act normativ de bază cu sublinierea noutăţilor referitoare la TVA şi impozitul pe venitul persoanei fizice.

Taxa pe valoarea adăugată

Cota generală aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2016 pentru TVA este de 20%.

Se aplică următoarele cote reduse:

 • cotă de 9% pentru medicamente, cazarea în sectorul hotelier, alimente, servicii de restaurant și catering.
 • se extinde aplicarea cotei reduse de 5% pentru cărți, manuale școlare, reviste și pentru accesul la evenimente culturale sau sportive, accesul la muzee, case memoriale, târguri sau expoziții.
 • se păstrează cota de TVA de 5% și pentru vânzarea de locuințe sociale în schimb se modifică condițiile de aplicare în sens favorabil cumpărătorului.

Se păstrează deductibilitatea limitată la 50% pentru mijloacele de transport persoane când nu sunt utilizate în mod exclusiv în activități economice.

Se introduce o măsură tranzitorie pentru ajustarea TVA pentru alte bunuri decât cele de capital când acestea nu mai sunt folosite în activități taxabile.

Se păstrează plafonul de 220.000 lei, reprezentând 65.000 euro la data aderării, reprezentând plafonul de scutire de TVA.

Se extind măsurile de taxare inversă (simplificare a TVA fără plata efectivă a TVA) pentru:

 • clădiri, părți de clădire și terenuri;
 • furnizările de telefoane mobile;
 • furnizările de console de jocuri, tablete pc și laptopuri.

Impozitul pe venitul persoanei fizice

Cota generală de impozitare este de 16% iar tendința este de extindere a categoriilor de venituri pentru care se datorează asigurări sociale (contribuții la pensii sau contribuții la sănătate).

Să analizăm punctual astfel de situații.

1. Impozitul pe venitul din salarii este de 16%. Se modifică deducerile personale.

Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:

 • pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 300 lei;
 • pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 400 lei;
 • pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 500 lei;
 • pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 600 lei;
 • pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 800 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

2. Aspecte privind impozitarea PFA. Exista și în legislația anterioară obligația plății impozitului pe venit de 16%, cât și a contribuției de sănătate stabilite la nivelul venitului net.

Raportându-ne comparat la obligațiile de plată ale unui PFA observăm introducerea obligatorie a contribuției individuale la pensii în procent de 10,5% din venitul net realizat de o persoană. Această contribuție este plafonată superior la un plafon anula de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni. Această contribuție se plătește chiar dacă persoana fizică autorizată este salariată la un angajator.

Dacă PFA dorește să beneficieze de pensie întreagă, opțional achită și contribuția de 15,8%, contribuția angajatorului.

Comparând cu situația de astăzi a Codului fiscal din 2015, acestea sunt contribuții noi ce nu sunt plătite de un PFA ce este deja salariat. PFA-ul datorează contribuția la pensii în acest moment dacă veniturile realizate din profesii/activități independente sunt singurele sale venituri, lucru de altfel normal.

Baza de calcul a contribuției la pensii este decisă de persoana fizică și aceasta nu poate să fie mai mică decât 35% din salariul mediu pe economie, de obicei se alege salariul mediu pe economie, și nici mai mare de 5 ori salariul mediu pe economie.

3. Cazuri particulare – situații ce ne obligă sau ne scutesc la plata contribuției la sănătate.

Pentru veniturile realizate din cedarea folosinței bunurilor, față de reglementările din anul curent, se mărește plafonul cotei cheltuielilor forfetare la 40%, iar baza de calcul a contribuției la asigurările de sănătate nu va depăși nici în anul 2016 suma de 5 ori salariul mediu brut pe economie.

Pentru persoanele ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se reține prin stopaj la sursă, procedura cea mai des întâlnită și în anul curent, baza de calcul a contribuției de sănătate o reprezintă venitul brut contractat din care se scade o cotă de cheltuială forfetară în procent de 40%.

În anul 2016, nu se datorează contribuție de asigurări de sănătate pentru drepturile de proprietate intelectuală, când persoana fizică realizează și alte venituri supuse deja contribuției la sănătate, cum ar fi venituri din salarii, venituri din pensii, venituri din activități independente, venituri din alte surse, conform art. 171 alin. (4) din noul Cod fiscal.

Pentru veniturile din investiții, și analiza noastră are în mod special în vedere veniturile din dividende încasate de persoanele fizice, baza de calcul a contribuției este venitul brut din dividende (nu dividendul net), încasate în anul anterior, iar impozitarea se face ANAF prin decizie de impunere.

În anul 2016, nu se datorează contribuția de sănătate, dacă persoana fizică ce încasează dividendele, realizează în aceeași perioadă fiscală, venituri supuse deja contribuției la sănătate, cum ar fi venituri din salarii, venituri din pensii, venituri din activități independente, conform art. 176 alin. (7) din noul Cod fiscal.

Practic, în anul 2016 este același regim privind contribuția de sănătate la veniturile din dividende încasate de persoanele fizice.

În anul 2017, veniturile din dividende intră în sfera de plată a contribuției individuale la sănătate, iar baza de calcul nu poate să fie mai mare decât de 5 ori salariul mediu brut pe economie, conform art. 176 alin. (5) din Codul fiscal. Acest lucru trebuie coroborat cu reducerea impozitului pe dividend, prognozată tot pentru anul 2017.

Nu uitaţi să verificaţi şi analiza noilor reglementări fiscale privind:

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  Marian
  februarie 10 2016

  Buna ziua.am citeva intrebari.am in Romania un srl.muncesc in Italia.asi vrea sa stiu cum ar fi mai bina sa ma inregistrez ca platitor de tva?ca sa pot factura lucrarile in Romania de la persoane private si de la alte societati.mar interesa si taxele ca platitor de tva sau neplatitor?

 • Răspunde
  iulian
  februarie 2 2017

  Buna seara am fost verificat de anaf ca persoana fizica pt ca am vandut auto diverse modele cumpărate din tara in jur de 38 in 5 ani auto ieftine si acum ma obliga sa platesc impozit si cas pe ultimi 5 ani .oare este corect .multumest

  • Răspunde
   Ion
   mai 6 2017

   Sunt 50% din populatie in situatia asta . Cum sa aplici ceva retroactiv cand nimeni nu a stiut despre acest impozit sau sa platesti
   Cnas cand nici macar nu ai beneficiat de el cand ai avut nevoie.. Țara de cacat daca avea o lege a fiscalitati calumea toata lumea platea si nu se trezea dupa 5 ani cu dobanzi penaliatti si tva la ceva nelegal

 • Răspunde
  catalin
  octombrie 23 2017

  va rog frumos sa imi raspundeti la o nelamurire ,daca am vandut diverse auto intre 2011 si 2016 in cazul in care am trecut de plafonul de tva ,cum va fi calculat tva la intreaga suma sau doar la profit cum ar fi mai normal .Se poate contesta decizia anaf in instanta in cazul in care nu esti de acord cu ea ?impozitarea aceasta retroactiva nu stiu cat de in regula este ….dar in parte dau dreptate statului ca veniturile trebuiesc impozitate …doar ca puteau face asta in 2011 cand puteau anunta contribuabilul !

  • Răspunde
   Stefan
   noiembrie 10 2018

   Salut.Pana la urma cum se aplica? Cum ai rezolvat problema? Sunt si eu in aceeasi situatie acum,dupa atatia ani.Ms

Scrie un comentariu