14 Noiembrie, 2019

Noua lege a copyright-ului, adoptată în Parlamentul European. Cum se schimbă regulile internetului

Parlamentul European a adoptat directiva Copyright-ului, care propune actualizări la legislația drepturilor de autor pe internet. Două dintre articole au fost subiectul unor controverse, “taxa pe link“, respectiv art. 11 și “filtrarea conținutului“, respectiv art. 13. 

Conform anunțului postat pe pagina de presă a PE, principalele puncte care se vor modifica sunt:

  • Platformele internet sunt responsabile pentru conținutul încărcat de utilizatori
  • Directiva nu se aplică în mod explicit asupra anumitor materiale încărcate, precum meme sau GIF-uri
  • Linkuri către articole de știri, însoțite de cuvinte simple sau extrase foarte scurte, pot fi partajate gratuit
  • Jurnaliștii trebuie să primească o cotă-parte din toate veniturile legate de drepturile de autor obținute de editorii lor
  • Platformele nou-înființate sunt supuse unor obligații reduse

Art. 11, “taxa pe link“, se referă la faptul că un creator de conținut va fi plătit de fiecare dată când platformele afișează bucăți din articolul respectiv.

Giganții tehnologiei, obligați să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii

Directiva va consolida șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți și scenariști („creatori”), ca și ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor atunci când sunt încărcate pe platformele de internet. În practică, platformele de internet devin responsabile în mod direct pentru conținutul încărcat pe site-urile lor, iar editorii de știri vor primi automat dreptul de a negocia înțelegeri în numele jurnaliștilor lor pentru articolele utilizate de către agregatorii de știri. Încărcarea de lucrări protejate în scopuri precum citarea, critica, recenzia, caricatura, parodierea sau pastișele sunt protejate și mai mult decât până acum, asigurând că meme-urile și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet.

Art. 13, “filtrarea conținutului” prevede că platformele sunt direct responsabile de conținutul distribuit de utilizatorii lor. Prin urmare, sunt nevoite să folosească un instrument de filtrare, astfel încât să poată verifica tot conținutul înainte de a fi publicat, pentru drepturile de autor, sau pentru a verifica dacă s-au făcut toate demersurile pentru a obține dreptul de a publica.

Directiva dorește de asemenea să faciliteze folosirea materialelor cu drept de autor în scopul cercetării efectuate prin intermediul prelucrării de text și date, eliminându-se astfel un dezavantaj competitiv important cu care se confruntă în prezent cercetătorii. Se stipulează faptul că restricțiile cauzate de drepturile de autor nu se aplică conținutului utilizat în scop educațional sau pentru ilustrare. 

Nu în ultimul rând, directiva permite de asemenea folosirea gratuită a materialelor cu drept de autor în scopul conservării patrimoniului cultural. Operele aflate în afara circuitului comercial pot fi folosite atunci când nu există un organism de gestiune colectivă care să poată emite licențe.

Eurodeputații au adoptat directiva în sesiunea plenară cu 348 voturi pentru, 274 împotrivă și 36 abțineri. Dacă statele membre vor accepta textul propus de Parlament, în următoarele săptămâni se va da decizia, care va intra în vigoare în urma publicării în Jurnalul Oficial. Țările membre vor avea 2 ani pentru a transpune directiva la nivel național.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu