25 Septembrie, 2018

Normele de aplicare a legii uceniciei, modificate de Guvern

Guvernul a modificat prin hotărâre Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, prin stabilirea  unei durate minime pentru pregătirea teoretică și practică.

Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, hotărârea adoptată stabilește o durată minimă a programului de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, exprimată în ore de pregătire teoretică şi practică, pe niveluri de calificare:

  • 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare (corespunzător programului de 12 luni de calificare);
  • 720 de ore pentru nivelul 3 de calificare (corespunzător programului de 24 de luni);
  • 1.080 de ore pentru nivelul 4 de calificare (corespunzător programului de 36 de luni). 
Actul normativ reglementează punerea în aplicare a Legii uceniciei, Legea nr. 164/2017, prin care a fost modificată însă o altă lege, Legea nr. 279/2005. Prin actul normativ adoptat în 2017 s-au adus mai multe modificări legii din 2005, printre care:

  • majorarea sumelor de bani acordate angajatorului care încheie un contract de ucenicie, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a acestuia, la 1.125 lei/lună, din bugetul asigurărilor de şomaj, în limita fondurilor alocate;
  • organizarea uceniciei la locul de muncă pentru nivelurile de calificare 2, 3 şi 4, stabilite conform Cadrului naţional al calificărilor, aprobat prin HG nr. 918/2013. 
De asemenea, a fost stabilită durata contractului de ucenicie în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, astfel:

  • 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
  • 24 de luni, în cazul unei calificări de nivel 3;
  • 36 de luni pentru o calificare de nivel 4
Formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă va fi finanțată, conform actului emis de Guvern, atât din fonduri publice, aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj, cât și din fonduri europene structurale.

Ai nevoie de Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI! 

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu