22 Ianuarie, 2018

Normele de aplicare a Legii RCA, dezbătute la sfârşitul săptămânii

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lansează proiectul de normă pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii RCA în dezbatere publică, aceasta urmând să aibă loc vineri, 7 iulie 2017, între orele 10:00 şi 14:00. Vă reamintim că Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie urmează să intre în vigoare peste o săptămână, pe 12 iulie.

Dezbaterea va avea loc la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României, b-dul Octavian Goga, intrarea B, sala Ninel Chiriacescu, etaj 8. Prezenţa și numele persoanelor participante trebuie confirmate până joi, ora 19:00, la următoarele adrese de e-mail: georgiana.popa@asfromania.ro, si în Cc.:  irina.becciu@asfromania.ro.

În cuprinsul proiectului sunt reglementate, printre altele, condițiile și cerințele de autorizare ale asigurătorilor RCA, procesul de avizare și înregistrare, obligațiile și responsabilitățile personalului care efectuează constatarea daunelor, procedura de avizare, constatare și evaluare a prejudiciilor, plata despăgubirilor, sistemul bonus-malus și modul de aplicare al acestuia, documentul de constatare şi formularul Constatare amiabilă de accident.

Anexa nr.7_formular_constatare_amiabila-page-001

Sistemul bonus-malus

Potrivit documentului, sistemul bonus-malus este format din categoria de bază B0, 8 clase de bonus şi 8 clase de malus; clasa B0 este atribuită unui nou asigurat, fără istoric în asigurare.

Reducerea sau majorarea stabilită conform sistemului bonus-malus se aplică tarifelor practicate de către asigurătorul RCA la care potențialul asigurat urmează să încheie contractul RCA. Perioada de referinţă este anul calendaristic anterior datei de emitere a contractului RCA.

În cazul contractelor RCA încheiate fără continuitatea valabilității perioadei de asigurare, calcularea noii clase de bonus-malus are în vedere și eventualele daune înregistrate în anii anteriori pentru care nu s-a aplicat malus.

Pentru aplicarea unui malus sunt luate în calcul evenimentele pentru care este plătită o daună în perioada de referinţă, în care se reţine responsabilitatea totală sau parţială a conducătorului auto.

Dacă la momentul producerii evenimentului, vehiculul este însuşit şi utilizat fără acordul proprietarului şi acest lucru este sesizat în scris poliţiei, coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului este neafectat.

Clasele bonus-malus inclusiv coeficienţii aferenţi sunt prevăzuți în anexa nr. 5, ce pote fi consultată aici.

Ai nevoie de Legea RCA nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu