21 August, 2019

Norme mai clare pentru informațiile referitoare la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală

Comisia Europeană a adoptat propuneri revizuite care clarifică informațiile pe care industria de profil le poate pune la dispoziția publicului cu privire la medicamentele eliberate numai pe bază de prescripție medicală.

În propunerile sale revizuite, Comisia modifică propunerile inițiale din 2008 și răspunde cererilor formulate de Parlamentul European. Propunerile mențin interdicția actuală cu privire la efectuarea de publicitate pentru medicamentele eliberate numai pe bază de prescripție medicală.

Necesitatea adoptării acestor propuneri 

Pacienţii doresc să fie mai informaţi cu privire la medicamentele pe care le folosesc și doresc să aibă un cuvânt mai greu de spus referitor la modul în care sunt tratați. În același timp, pacienții se confruntă cu un volum tot mai mare de informații din diferite surse și adesea este dificil pentru ei să identifice informații fiabile despre medicamente. Utilizarea tot mai mare a Internetului în ultimii ani face ca necesitatea de a dispune de informații clare să fie și mai importantă. Informațiile disponibile online cu privire la medicamente trebuie să fie precise și fiabile.

 Ce prevăd propunerile revizuite adoptate de CE ?  

Propunerile revizuite prevăd că numai anumite informaţii cu privire la medicamentele care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală sunt permise. De exemplu, informațiile de pe etichetă și din prospectul aflat în ambalaj, informațiile privind prețurile, privind studiile clinice sau privind instrucțiunile de utilizare.

De asemenea, informațiile cu privire la medicamentele eliberate numai pe bază de prescripție medicală vor fi permise numai dacă sunt furnizate prin intermediul unor canale de comunicare limitate. De exemplu, informații în site-uri de internet înregistrate oficial sau informații tipărite, disponibile doar la cererea membrilor publicului. Publicarea în mass-media tipărită de interes general nu va fi permisă.

În acelaşi timp, informațiile trebuie să fie nepărtinitoare, trebuie să răspundă nevoilor și așteptărilor pacienților, trebuie să fie bazate pe dovezi, corecte și să nu inducă în eroare. Totodată, ele trebuie să fie inteligibile.

Nu în ultimul rând, informațiile care nu au fost autorizate anterior trebuie să fie verificate de către autoritățile competente înainte de a fi difuzate.

Propunerile revizuite vor fi dezbătute atât de către Parlamentul European, cât și de către Consiliul de Miniștri. 

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu