23 Februarie, 2018

Noile taxe şi tarife pentru operaţiunile efectuate de Registrul Comerţului

Guvernul a aprobat taxele şi tarifele pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale printr-o hotărâre publicată ieri în Monitorul Oficial.

Hotărârea privind aprobarea taxelor şi tarifelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale nr. 902/2012 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 667 din 24/09/2012.

Hotărârea poate fi citită aici.

Actul normativ aprobă un nou sistem de calcul al taxelor pentru operaţiunile ONRC.

Sistemul prevede ca operaţiunile din registrul comerţului să fie taxate cu tarife unice, în funcţie de tipul solicitării, fără ca fiecare tip de serviciu să mai fie achitat separat, ca în prezent.

În acest sens,  hotărârea de guvern stabilește taxe unice aferente cererilor de înregistrare în Registrul Comerțului a unei persoane fizice, a unei persoane juridice, pentru înregistrarea unei modificări a actului constitutiv și pentru înregistrarea mai multor modificări ale actului constitutiv.

Astfel, pentru înregistrarea în registrul comerţului a unei persoane juridice (incluzând autorizarea constituirii, înmatricularea, autorizarea funcţionării şi declaraţia pe propria răspundere) va fi achitată o taxă unică de 250 lei, în timp ce pentru înregistrarea unei persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale, va fi percepută o taxă de 90 lei.

Cererile de menţiuni simple (verificarea disponibilităţii sau rezervării denumirii unei firme, numirea lichidatorului, extrasul de registru) vor fi taxate, de asemenea, cu 45 lei atât pentru firme, cât şi pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale ori individuale.

Pentru cererile de menţiuni complexe, cu două sau mai multe operaţiuni, firmele vor fi taxate cu 220 lei.

Pentru cererea de copii certificate va fi menţinută taxa actuală, de 4+0,2 lei/pagină certificată.

Informaţiile de bază despre o firmă (precum numărul de ordine în registrul comerţului, denumirea, forma juridică, codul unic de înregistrare, sediul social, durata de funcţionare, capitalul social, administratorii, asociaţii sau acţionarii) vor fi eliberate în schimbul unei taxe de 8 lei/firmă, în timp ce pentru informaţii extinse (situaţii financiare anuale) va trebui achitată o taxă de 24 lei/firmă.

Un raport istoric despre o firmă va costa 250 lei, urmând să fie stabilite taxe fixe şi pentru cereri de informaţii pe serii de firme grupate pe maxim cinci criterii – aria geografică, localitate, domeniu (9 lei/firmă) şi mai mult de cinci criterii (11 lei/firmă).

Taxele şi tarifele se pot achita în numerar, prin virament bancar în conturile deschise la Trezoreria Statului, şi online, prin portalul de servicii al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sau prin intermediul Sistemului naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar.

Actul normativ a intrat în vigoare ieri, 24 septembrie.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu