Noi reguli privind plăţile în numerar au fost aprobate de Guvern în şedinţa săptămânală din 2 aprilie.
Potrivit unei informări a Executivului, proiectul de lege adoptat prevede că încasările şi plăţile în numerar între persoane fizice vor fi limitate zilnic la 10.000 de lei/tranzacţie. Totodată, încasările în numerar făcute de operatorii economici de la persoanele fizice vor fi limitate zilnic la 10.000 de lei/persoană.
În ceea ce priveşte plăţile/încasările în numerar făcute de operatorii economici către sau de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, restituiri sau acordări de împrumuturi sau alte finanţări, limita va fi de 5.000 de lei/persoană.
În proiectul adoptat de Guvern este specificat şi că limitarea plăţilor în numerar va fi extinsă – pe lângă operatorii economici persoane juridice – şi la persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesionişti, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocierile şi alte entităţi cu/fără personalitate juridică. 5.000 de lei/persoană va fi plafonul zilnic maxim, însă nu mai mult de un plafon total de 10.000 de lei/zi.
Pe lângă plafoane, mai sunt stabilite şi sancţiunile care se vor aplica atunci când acestea vor fi depăşite. Amenzile vor fi în cuantum de 25% din sumele plătite/încasate care depăşesc plafoanele.
Proiectul de lege referitor la întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar a fost adoptat de Guvern în şedinţa din 2 aprilie. Acum, acesta va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare.

Sursa:
Guvern | Foto: FreeImages.com

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here