10 Decembrie, 2019

Noi reguli privind evidenţa zilnică a orelor de muncă

Începând din 7 august 2017, toţi angajatorii trebuie să ţină evidenţa zilnică a orelor de muncă prestate de fiecare salariat, cu menţionarea orei de începere şi celei de sfârşit al programului de lucru. Regula a fost introdusă în Codul muncii prin OUG nr. 53/2017, în vigoare de ieri.

În forma anterioară a art. 119 se stabilea că angajatorul are obligația de a ține evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat și de a supune controlului inspecției muncii această evidență ori de câte ori este solicitat. Însă completarea adusă de ordonanţa publicată ieri în Monitorul Oficial prevede explicit că trebuie notate ora de începere și cea de sfârșit al programului de lucru.

Durata timpului de lucru

Cu titlu de informare generală, vă reamintim că, în cazul în care sunteţi angajat cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, conform reglementărilor în vigoare.

În schimb, tinerii de până la 18 ani ar trebui să muncească 6 ore pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână.

După cum deja bine ştiţi, repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

Însă există şi cazuri în care, în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă. Trebuie totuşi respectată durata normală a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Mai multe despre durata timpului de lucru puteţi afla de aici.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  gelu
  august 9 2017

  este valabil si la asociatii de proprietari?

 • Răspunde
  Stefan
  august 9 2017

  Câtă prostie! Păi dacă eşti angajat la propria ta microîntreprindere (ca să nu te mai înnebunească price şefuţ cretin!), acum vine un ciumpalac de la stat şi-ţi cere evidenţa orelor lucrate, cu ora de început de program şi de sfârşit? De ce? Ca să nu te auto-exploatezi?! E necesară condica de prezenţă şi la persoanele autorizate (care, prin lege, sunt angajatorii)? În plus, nu văd care este sancţiunea pentru lipsa condicii de prezenţă.

Scrie un comentariu