25 Februarie, 2018

Noi reglementări pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene

Executivul a modificat şi completat astăzi Hotărârea Guvernului nr.759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale. 

Care sunt schimbările preconizate în noul act normativ?

În primul rând, taxa pe valoarea adăugată aferentă proiectelor finanţate din fonduri structurale şi de coeziune va deveni cheltuială eligibilă şi va fi suportată din fonduri comunitare. Reglementările se vor aplica pentru contractele încheiate începând cu 1 ianuarie 2012.

De asemenea, Hotărârea are în vedere două obiective: pe de-o parte, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare prin faptul că TVA devine eligibilă, deci poate fi suportată din fondurile comunitare. Pe de altă parte, are un efect pozitiv asupra beneficiarilor care astfel vor putea să-şi deducă această cheltuială, care va fi suportată din fonduri UE.

În acelaşi timp, ministrul Leonard Orban a menţionat că vor fi permise unele exceptări de la aplicarea noii reglementări, bazate pe analizele efectuate de fiecare dintre autorităţile care gestionează fonduri comunitare. Ministrul a explicat că în momentul în care TVA-ul devine eligibilă, vor putea fi finanţate mai puţine proiecte din fonduri comunitare. Toate statele membre au luat decizii privind declararea TVA drept cheltuială eligibilă.

Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2012. În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei Hotărâri, vor fi emise instrucţiuni de aplicare la nivelul autorităţilor de management.

Sursa: Guvernul României

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu