Comisia Europeană a lansat un proiect-pilot menit să-i ajute pe tineri să îşi găsească un loc de muncă într-o altă ţară din UE. În etapa iniţială, proiectul „Primul tău loc de muncă EURES” va avea ca scop îmbunătăţirea mobilităţii transfrontaliere pentru 5.000 de persoane.

Citiţi şi nota de la sfârşit, vă poate fi de folos!

Aşa cum a fost anunţat în pachetul legislativ în domeniul ocupării forţei de muncă din aprilie 2012, Comisia intenţionează să îmbunătăţească EURES pentru a oferi un grad mai ridicat de transparenţă pe piaţa europeană a forţei de muncă şi pentru a direcţiona persoanele aflate în cautarea unui loc de munca şi pe cele care sunt în curs de schimbare a locului de muncă către zonele unde pot fi găsite locuri de muncă vacante. Sistemul va oferi, de asemenea, un acces mai uşor şi în timp real la locurile de muncă vacante disponibile în UE, prezentând în acelaşi timp angajatorilor o rezervă de candidaţi cu aptitudinile adecvate.

Proiectul va servi, de asemenea, drept teren de testare pentru transformarea EURES – reţeaua serviciilor de ocupare a forţei de muncă din statele membre – într-un serviciu pan-european de profil.

Comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune László Andor a declarat: „Proiectul pilot «Primul tău loc de muncă EURES» marchează primii noştri paşi în direcţia unui serviciu de plasare a forţei de muncă personalizat, care să ajute cetăţenii să-şi găsească locuri de muncă în alte ţări europene. Sprijinirea cetăţenilor cu aptitudinile relevante să găsească locuri de muncă în alte ţări care necesită aceste competenţe poate fi o parte a soluţiei la criza şomajului din Europa.”

În cadrul programului „Primul tău loc de muncă EURES”, patru servicii de ocupare a forţei de muncă, selectate din Germania, Spania, Danemarca şi Italia, îi vor ajuta pe tineri să îşi caute un loc de muncă în alte state membre decât cel de origine. În cadrul proiectului, tinerii cetăţeni ai UE cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani vor primi informaţii şi sprijin pentru recrutare şi vor avea posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar pentru candidatura sau pentru formare profesională (finanţarea cheltuielilor de drum pentru interviu şi/sau pentru deplasarea în străinătate pentru a lua în în primire noul loc de muncă)

IMM-urile pot solicita sprijin financiar pentru a acoperi o parte din costul formării lucrătorilor nou-recrutaţi şi a-i ajuta să se stabilescă la noul loc de muncă.

Monitorul European al Locurilor de Muncă Vacante şi Buletinul European al Mobilităţii Profesionale contribuie, de asemenea, la găsirea locurilor de muncă potrivite pentru persoanele aflate în cautarea unui loc de muncă dincolo de graniţe. Monitorul European al Locurilor de Munca Vacante oferă o imagine cuprinzătoare a evoluţiilor recente de pe piaţa europeană a forţei de munca şi indică tendinţele cererii în materie de forţă de muncă. Ofertele din Monitor arată că, în prezent, competenţele superioare rămân un factor important pentru găsirea unor oportunităţi de angajare, în timp ce un număr tot mai mare de ţări dispun de un număr din ce in ce mai mic de locuri de muncă.

Buletinul European al Mobilităţii Profesionale analizează ofertele de angajare publicate pe portalul EURES şi subliniază unde se află cele mai bune astfel de oportunităţi. În prezent, acesta arată că locurile de muncă cu cea mai mare cerere în UE sunt în domeniile: vânzări, finanţe, menaj şi servicii în restaurante.

Pentru mai multe detalii privind proiectul „Primul tău loc de muncă EURES”, precum şi pentru Ghidul de utilizare a platformei EURES, accesaţi: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=993

*

Firmele care angajează elevi şi studenţi in perioada vacanţei pot primi subvenţii de 250 de lei/lună

Site-ul fonduri-structurale.ro, care a făcut cunoscută informaţia de mai sus, reia şi o stire din partea Ziarului financiar, care reaminteşte că firmele care angajează elevi şi studenţi cu contracte de muncă în perioada vacanţei de vară primesc câte 250 de lei pe lună pentru fiecare tânăr încadrat în muncă, potrivit unei legi prin care se acordă stimulente financiare din bugetul de şomaj companiilor care angajează tineri (Legea nr. 72/2007). Anul trecut, 945 de elevi şi studenţi (573 elevi şi 372 studenţi) au lucrat în companiile locale în urma încheierii celor 248 de convenţii între angajatori şi agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here