20 Februarie, 2018

Muncitorii români din Spania, care îngrijesc vârstnici, nu vor mai plăti cotizaţii către stat

Guvernul spaniol a decis ca, de la 1 ianuarie 2012, cetăţenii români care sunt îngrijitori/infirmieri la domiciliu nu mai sunt obligaţi să plătească nicio cotizaţie către stat. Această obligaţie îi revine de acum înainte angajatorului. Până în acest moment, legislaţia era confuză. Nu există o reglementare clară privind obligativitatea angajatorilor de a plăti în totalitate cotizaţiile, aşa că în cele mai multe situaţii, îngrijitorii erau cei care plăteau cotizaţiile.

De la 1 ianuarie 2012, baza de cotizare va fi determinată prin 15 trepte de cotizare:

- prima treaptă de salarizare este de până la 74,83 euro/lună;

- ultima treaptă de salarizare este de peste 700,11 euro/lună;

Astfel, angajatorii care plătesc un salariu de până la 74,83 euro/lună, vor plăti o cotizaţie de aproximativ 15,88 euro/lună, iar cei care plătesc un salariu de peste 700,11 euro/lună, vor plăti o cotizaţie de aproximativ 131,68 euro/lună.

Ultimele date ale Institutului Naţional de Securitate Socială Spaniol arată că 16.760 de cetăţeni  dintre cei  272.489, cotizanţi români la sistemul spaniol de securitate socială, lucrează, oficial, în gospodării. Neoficial, sunt câteva sute de mii de români care îngrijesc vârstnici în Spania, aceştia fiind preferaţi de angajatorii spanioli în faţa altor naţionalităţi.

Sursa: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu