22 Iulie, 2018

Mugur Isărescu nu consideră ASF o megastructură. Autoritatea deţine doar 10% din piaţa financiară

Polemicile privind Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) continuă, ducând la reacţii ale oficialilor cu rolul de a tempera dezbaterile privind înfiinţarea acestui organism şi „puterea” pe care o deţine. În acest context, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a ţinut să menţioneze că ASF nu este o megastructură, având doar 10% din piaţa financiară, dar înfiinţarea acesteia optimizează costurile şi structurile de supraveghere.

* Ce declară guvernatorul BNR, Mugur Isărescu?

Salut înfiinţarea Autorităţii care supraveghează partea nebancară a pieţei financiare din România. Aş spune că nu este vorba de o megastructură, în primul rând. Dacă sistemul bancar sau creditele bancare plus leasingul (..) şi aşa mai departe sunt peste 90% din toată piaţa financiară din România şi ai 10%, să spunem, cu indulgenţă, reprezentat de piaţa de capital, pensiile private şi asigurările, înseamnă că structura de supraveghere bancară din Banca Naţională, care este de 10 ori mai mare, este o megastructură. [...]

Faptul că s-au unit trei pieţe care, în România, sunt, din punct de vedere al volumului, încă mici, nu înseamnă că s-a creat o megastructură. Nu facem altceva decât să optimizăm şi costuri, şi structuri de supraveghere şi să ne integrăm mai bine în Europa. (…) În consecinţă, salut trecerea prin Parlament, aprobarea şi intrarea în funcţiune a noii autorităţi.”, a declarat Mugur Isărescu, citat de Agenţia Agerpres.

* Ce este ASF?

Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a început activitatea oficial în data de 30 aprilie, apariţia acesteia ducând la desfiinţarea tuturor autorităţilor de supraveghere din domeniul financiar (Comisia Naţională a Valorilor Imobiliare – CNVM, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor – CSA şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private  – CSSPPP), exceptându-le pe cele care ţin de Banca Naţională a României.

* Cine se află la conducerea ASF?

Parlamentul i-a validat pe 24 aprilie, cu 323 voturi “pentru” şi unul “împotrivă”, pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, la care Dan Radu Ruşanu va fi preşedinte şi Daniel Dăianu va fi prim-vicepreşedinte.

La o zi distanţă a fost publicată în Monitorul Oficial lista membrilor Consiliului ASF, astfel:

- vicepreşedinţi: Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu;

- membri: Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gheorghe Cornel Coca Constantinescu.

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară vor avea un mandat de 5 ani.

Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF sunt reglementate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 93/2012 şi Legea nr. 113/2013. Actele normative pot fi consultate integral pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă, realizat de Indaco Systems.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu