19 Iunie, 2018

Art. 1. —
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, Banca Națională a României va pune în circulație, în scop numismatic, începând cu data de 25 martie 2013, o monedă din argint, o monedă din tombac cuprat și un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) dedicate aniversării a 100 de ani de la înființarea, la București, a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale (astăzi Academia de Studii Economice).
Art. 2. —
Caracteristicile monedelor sunt următoarele:

 

Moneda

Moneda

Set de monede

Valoare nominală

 

10 lei

 

1 leu

 

100 lei

 

10 lei

 

1 leu

 

Metal

 

argint

tombac cuprat

 

aur

 

argint

tombac cuprat

Titlu

999‰

900‰

999‰

Formă

rotundă

rotundă

rotundă

rotundă

rotundă

Diametru

37 mm

37 mm

21 mm

37 mm

37 mm

Greutate

31,103 g

23,5 g

6,452 g

31,103 g

23,5 g

Calitate

proof

proof

proof

proof

proof

Cant

zimțat

zimțat

zimțat

zimțat

zimțat

Aversul 1 prezintă Palatul Academiei de Studii Economice din București; valoarea nominală „100 Lei”, stema României, inscripția „Romania” și anul de emisiune „2013”.
Aversul 2 prezintă Palatul Academiei de Studii Economice din București; valoarea nominală „10 Lei”, stema României, inscripția „Romania” și anul de emisiune „2013”.
Aversul 3 prezintă Palatul Academiei de Studii Economice din București; valoarea nominală „1 Leu”, stema României, inscripția „Romania” și anul de emisiune „2013”.
Reversul redă o compoziție reprezentând Aula Magna a Palatului ASE din București; inscripția în arc de cerc „ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI”, anul înființării acesteia „1913” și anul aniversării centenarului „2013”.
Art. 3. —
Monedele din argint și din tombac cuprat, precum și setul de monede, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de câte o broșură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.
Art. 4. —
Monedele din argint, din tombac cuprat și din aur, dedicate aniversării a 100 de ani de la înființarea, la București, a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale (astăzi Academia de Studii Economice) au putere circulatorie pe teritoriul României.
Art. 5. —
Punerea în circulație, în scop numismatic, a monedelor din argint, din tombac cuprat și a setului de monede din emisiunea dedicată aniversării a 100 de ani de la înființarea, la București, a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale (astăzi Academia de Studii Economice) se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Președintele Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României,

Mugur Constantin Isărescu

 

București, 14 martie 2013.
Nr. 7.