25 Februarie, 2018

Modificările la Legea zilierilor au intrat în vigoare! Ce informaţii esenţiale trebuie să reţinem?

În Monitorul Oficial nr. 661/2013 a fost publicată Legea nr. 277/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Prezentul act normativ se aplică începând cu data de 1 noiembrie 2013 şi aduce câteva modificări destul de importante cu privire la reglementarea activităţii desfăşurate de zilieri.

Începând cu această dată, se extinde categoria de persoane care pot angaja zilieri către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale sau persoanele fizice.

Anterior, puteau să angajeze zilieri numai persoanele juridice. Practic, acum şi PFA-urile pot angaja zilieri.

L277_mod1» Foto: În stânga puteţi vedea forma veche a art. 1 lit. b) din Legea nr. 52/2011, iar în dreapta – forma nouă. // Atenţie: Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragrafe) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5 Online. // Sursa: Lege5 Online

Angajarea poate fi făcută pentru activităţi necalificate, cu caracter ocazional, prestate de persoane fizice necalificate în următoarele domenii de activitate:

a) agricultură;
b) vânătoare şi pescuit;
c) silvicultură, exclusiv exploatări forestiere;
d) piscicultură şi acvacultură;
e) pomicultură şi viticultură;
f) apicultură;
g) zootehnie;
h) spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural;
i) manipulări de mărfuri.

Zilierii nu mai pot fi angajaţi în domeniul activităţilor de întreţinere şi curăţenie, decât în cadrul activităţilor mai sus menţionate.

Durata zilnică de muncă pentru un zilier nu poate depăşi 12 ore/zi.

Remuneraţia brută orară este între 2 şi 10 lei/oră şi se achită fie la sfârşitul zilei de lucru, fie la sfârşitul unei perioade stabilite de comun acord (acord scris al părţilor).

Venitul brut al zilierului este supus numai impozitului pe venit (în procent de 16%), prin stopaj la sursă.

Nu se datorează asigurări sociale sau asigurări de sănătate şi, implicit, zilierul nu are calitate de asigurat în sistemele de asigurări publice.

Nu se necesită angajarea în baza unui contract de muncă, ci se necesită înregistrarea persoanelor în Registrul zilierilor.

Registrul zilierilor trebuie completat în fiecare zi în care se angajează zilieri. Angajatorul va transmite la ITM până cel târziu în data de 5 a lunii următoare un extras din Registrul zilierilor. Legea aduce posibilitatea ca transmiterea să se facă şi în format electronic.

L277_mod2» Foto: În stânga puteţi vedea forma veche a art. 7 alin. (1), (2) şi (3) din Legea nr. 52/2011, iar în dreapta – forma nouă. // Sursa: Lege5 Online

Legea instituie şi primele măsuri mai concrete cu privire la protecţia muncii. Astfel, angajatorul va instrui zilierul cu privire la riscurile şi pericolele la care poate fi expus în desfăşurarea activităţii, înainte de începerea acestuia.

Instruirea se va consemna în Fişa de instruire colectivă, utilizând modelul din anexa nr. 12 la Normele de aplicare pentru Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă.

Notă: Legea nr. 277/2013 poate fi consultată integral şi gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  mioara
  noiembrie 25 2013

  intrebarea me este in legea zilierului se specifica clar ca beneficaarul adica angajatorul nu are obligatia sa lateasca asigurarea de sanatate pentru zilier dar ma intreb statul de ce ia impozitul pe venit de 16%din putini bani pe care ii cistiga un zilier de bonuri de masa nu spune nimic legea deci nu se acorda ma intereseaza cite ore lucreaza un zilier pe saptamina

  • Răspunde
   noiembrie 25 2013

   Bună ziua,

   Nu înţeleg exact ce nelămuriri aveţi pentru că n-aţi folosit deloc semne de punctuaţie.

   Beneficiarul este cel care trebuie să plătească impozitul pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilier.

   Activitatea exercitată de zilier (în temeiul prevederilor legii) trebuie să fie de minimum o zi (8 ore de muncă), iar durata zilnică de executare a activităţii poate fi de cel mult 12 ore.

   Totodată, legea mai prevede că zilierul poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă de cel mult 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

 • Răspunde
  mona
  noiembrie 25 2013

  buna ziua ,am o intrebare in cat timp de la deschiderea societati(magazin comercial)trebuie facuta autorizatia sanitar veterinara.?va multumesc

Scrie un comentariu