18 Februarie, 2018

Modificări propuse la decretul-lege privind drepturile persoanelor persecutate din motive politice, deportate sau constituite în prizonieri

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind modificarea Decretului-lege nr. 118/1990 (republicat) privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată în 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Prevederile se aplică de către conducerile unităţilor la care sunt încadraţi cei în cauză, de către casele teritoriale de pensii, respectiv a municipiului Bucureşti, consiliile locale şi alte instituţii competente, pe baza hotărârilor comisiilor pentru aplicarea Decretului.

Cererile pentru stabilirea drepturilor din acest decret-lege se pot depune (personal sau prin mandatar desemnat prin procură specială) la agenţiile teritoriale în a căror rază domiciliază persoana îndreptăţită.

De asemenea, de prevederile actului normativ pot beneficia şi persoanele care au domiciliul în străinătate. Drepturile acestora se plătesc de către casele teritoriale de pensii titularului/mandatarului desemnat prin procură specială pentru încasarea drepturilor respective sau, la cererea titularului, se plătesc în condiţiile reglementate prin convenţiile încheiate între Casa Naţională de Pensii Publice şi instituţiile bancare.

Persoanele cu domiciliul în străinătate pot depune cererea personal, la agenţiile teritoriale competente, în funcţie de ultimul domiciliu din ţară, sau (prin mandatar desemnat prin procură specială) la agenţiile teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază mandatarul.

Poţi consulta integral actul AICI.

Sursa: Ministerul Muncii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  virgil
  mai 28 2013

  BUNA ZIUA,CONSIDER CA ACEASTA LEGE ESTE O MASURA REPARATORIE PENTRU FOSTII DETINUTI POLITICI SI DEPARTATII IN BARAGAN.CORECT AR FI FOST CA LEGEA 221/2009 SA FI FOST DE ASA NATURA CONCEPUTA SI APROBATA DE PARLAMENT ,RESPECTIV DE SEFUL STATULUI SA POATA BENIFICIA TOTI CEI CARE BENEFICIAZA DEJA DE DECRTUL 118/1990 FARA A MAI FI NEVOIE SA APELAM IN JUSTITIE SI A INCARCA PROGRAMUL DE LUCRU AL JUDECATORILOR.CUM NU TOTI CEI DEPORTATI RESPECTIV CEI CONDAMNATI DIN MOTIVEE POLITICE AU PRIMIT DREPTURILE CE SE IMPUN PRIN LEGEA 221/2009 DIN DIVERSE MOTIVE :CUM AR FI LIPSA DE INFORMARE LA TIMP SAU IMPOSIBILITATEA MATERIALA PT A ACTIONA IN JUSTITIE STATUL ROMAN CORECT AR FI SA SE GASEASCA O SOLUTIE DE MODIFICARE MAI EXACT O COMPLETARE LA DECRETUL 118/1990 CU DESPAGUBIRI REPARATORII CORECTE PT TOTI CEI CARE AU MAI RAMAS IN VIATA SI PT URMASII ACESTORA .ACEASTA EVIDENTA O ARE FIECARE CASA DE PENSII CARE DEJA FACE PLATI PT DECRETUL 118/1990.

 • Răspunde
  ITU
  septembrie 26 2013

  … cum va explicati faptul ca un justitiar are o pensie de peste 5.ooo de lei , iar despagubirile reparatorii ale beneficiarilor DL 118/1990 nu sunt corecte,…iar Legea 221/2009 a fost declarata neconstitutionala dupa ce avocatii au incasat de la ” beneficiari ” sume importante de bani,…se asteapta decesul si celor care am mai ramas,tov.comunisti ?

 • Răspunde
  ITU
  septembrie 27 2013

  … scuze,emotiile – tortionar nu justitiar.

 • Răspunde
  mircea
  mai 15 2014

  Domnule ITU Q…, ! astia chiar ne cred prosti, iar la general poporul chiar ca este , si nu face nimic, cand se stie si se cunoaste ce favoruri au fostii si actualii securisti, pensi si lefuri de sfideaza chiar si lumea din occident. BENEFICIILE NOII “DEMOCRATII” ORIGINALE…O AU TOT OTREAPELE COMUNISTE SAU NEOCOMUNISTE, TRAVESTITE IN BLANITE OITE, SI ALDE’ VISINESCU & FICIOR, CAT SI COPII NEPOTII SI STRANEPOTII LOR.!…dar chiar asa…sa speram ca intr-un moment dat , echilibru’ natural va putea face dreptate chiar si dupa ce nu va mai exista si ultima urma de dovada a CRIMELOR COMISE DE EXECUTANTII ZELOSI AI COMUNISMULUI, CARE IN FAPT NU A FOST DECAT CONTINUOAREA NAZISMULUI CE S-A DISIPAT IN URMA INFRANGERII GERMANIEI FASCISTE. ASADAR, LA VREMURI NOI….TOT EI.! SA AUZIM NUMAI DE BINE !

 • Răspunde
  Aeistide Radu
  iulie 21 2014

  Am ajuns la finele kunii Iulie-2014, si inca Dl. pomta & Co., au uitat ce ne-au promis. Mai ales Dl.Ponta, a afirmat la TV. ca in scurt timp v-a rezolva situatia fostilor detinuti.. Am ramas mai putin de 3000 de fosti detinuti in viata la o varsta de 80 ani si peste, iar urmasii fostilor detinuti decedati, nici ei numai sant la prima tinerete. Oare cat mai asteptam? Romania a ramas ultima tara din lagarul fostelor tari comuniste care taraganeaza aceasta situatie, De ce ? Romania este in totdeauna ultima la a face dreptate si prima de a fura, si sa fie in afara legii.

  • Răspunde
   VIOLETA
   ianuarie 20 2015

   mai mult,in MO apare negru pe alb ca incepind cu 1 ian.2015 vor intra in plata noile indemnizatii (400 lei pt.fiecare an stramutare si domiciliu obligatoriu) si de fapt nici vorba.Totul a fost o masura electorala,cit despre minciunile nemuritoare ale d-lui Ponta….ce sa mai zicem.Exista persoane care la revolutie nu au iesit din birourile lor ca sa nu fie linsati,si ce sa vezi,primesc 2000 lei lunari ca REVOLUTIONARI

 • Răspunde
  maria
  ianuarie 29 2015

  Referitor la compensatiile perzoanelor lincdrate la decretul 118/1990 cand aveti de gand sa nile dati.Domnilor asteptati sa ne ducem toti pe lumea ce-a lalta.D-ul Ponta avea nevoie de voturi si de aia nea promis. A-si dori sa stiu le vom mai primii s-au a fost numai o promisiune electorala.

  • Răspunde
   martie 16 2015

   dar cei care au fost deportati an alte localitati ai romaniei pe tinpul comunismului si frati nostri care au decedati la o varsta frageta pentru parintii lor pentru frati lor copii descendenti nu benificiaza de acesta lege ?

 • Răspunde
  martie 16 2015

  si cei care au decizia de la c.n.s.a.s. precum familia mea a fost deportata cu domiciliu fortat si decedati an romania an ani 1987-1988 si fratele care a decedat an 1952 an baracile de la bicaz la varsta de numai 1 an din cauza conditilor mizerabiele decendenti de gradul 1 nu benificiem de acesta lege ?

 • Răspunde
  martie 16 2015

  cine ne poate ajuta si pe noi cu niste raspunsuri la acesta lege care va intra an vigoare de la 1 iulie 2015 ? va mutumim

 • Răspunde
  martie 16 2015

  va rog dl avocat sa ne dati si noua un raspuns daca decedenti de gradul 1 care parinti mei au fost deportati si decedati an romania an anii 1987-1988 daca asi intra an categoria aceasta ? va multumesc

 • Răspunde
  martie 20 2015

  pentru ce ne mai cereti comentarii ? daca nu se da raspunsuri pe acesta lege nenorocita parlamentari penali

 • Răspunde
  laura
  martie 29 2015

  Este adevarat ca se dubleaza indemnizatia pe legea 118 la cei persecutati politic de la 1 iulie 2015?
  in momentul de fata avem 200 lei /an.
  a si dori daca se poate un raspuns de la un avocat.. multumesc
  Totodata va rog sa mi spuneti daca pot face un proces privind bunurile ramase dupa deportarea noastra in baragan
  si de unde pot cere inventarul acelor bunuri. multumesc

 • Răspunde
  aprilie 28 2015

  domnul alexandru cu rugamintea sa ma ajutati an acesta problema familia mea a fost deportata an colonia bicaz an preuna cu fratele meu cu varsta de un an an tinpul dizlocarii la o luna fratele meu a decedat din cauza conditiilor mizerabile detin documente doveditoare precu ca fratele meu a decedat din cauza acestor coditii si va rog sa ma ajutati cu un sfat daca ieu benificiez de aceasta lege pe baza fratelui meu care a decedat ? astep un raspuns va multumesc

 • Răspunde
  mai 2 2015

  spunetine va rog cum si un de aflam raspunsul pt acesta lege ??

 • Răspunde
  Elena
  iunie 14 2015

  Se calculeaza din urma?? Adica de cand s-a dat legea din octombrie????

 • Răspunde
  JENA
  decembrie 18 2015

  Buna seara,

  As dori sa stiu daca, o persoana care, nu si-a cerut pana in acest moment, drepturile prevazute de D.L.nr. 118/1990, mai poate sa intreprinda demersuri pentru a le obtine incepand cu 2016, Daca stie cineva ce pasi sunt de urmat , va rog sa-mi scrieti .
  Va multumesc anticipat!

  • Răspunde
   Dorin
   februarie 23 2017

   Da se poate. Daca aveti “Hotararea nr.-” din 1991, mergeti direct la casa de pensii de la ultimul domiciliu. Nu are nici o importanta daca nu mai detine cetatenia romana.

 • Răspunde
  Enache
  februarie 5 2016

  Parintii sotului au fost deportati in baragan sotul nascut in baragan. Ce drepturi are ca urmas al unui deportat

  • Răspunde
   Uverici
   ianuarie 12 2017

   Varugam sa ne raspundeti daca pentru a dobindi pensia de baragan trebuie sa fi cetatean Romin din cauza ca sa luat cetacenia in 1984 cind am emigrat legal in Canada .Va multumim anticipat

 • Răspunde
  februarie 14 2016

  Se poate sa ne explice si noua in lagatura cu legea 221/2009 care a devenit legea 10/2016 ?

 • Răspunde
  februarie 14 2016

  Familia mea a fost stramuta cu domiciliu obligatoriu in preuna cu fratele meu de virsta de 1 an si in tinpul dizlocarii a deceat se pote sa mi raspunda cineva da ca as putea beneficia de legea 10/2016 ?

 • Răspunde
  februarie 14 2016

  Ne raspunde si noua cineva ?

 • Răspunde
  februarie 17 2016

  Cine ne explica si noua legea 10/2016 in conformitate cu legea 221/2009 ?

  • Răspunde
   februarie 17 2016

   Daca aceasta lege 10/2016 in conformitate ieste de actolitate legei 221/2009 ?

 • Răspunde
  februarie 19 2016

  Domnule buciuc cu aceste comentarii care le scriem la ce folostste ? nu se da niciun fel de raspuns ce faceti va bateti joc de noi halala meserie de jurnalist 2 parale mai nene

  • Răspunde
   februarie 19 2016

   Buna ziua,

   Redactorii de pe site-ul Legestart.ro nu ofera consultanta juridica, fiscala sau de orice fel pentru cazuri particulare, acest lucru cazand in sfera de atributii a specialistilor in domeniu, avizati, la care va si recomandam sa apelati. Materialele sunt strict cu tilu informativ si orice alte cereri de consultanta nu pot fi solutionate de catre noi, in spatiul online. Mai mult, rubrica de comentarii este destinata exprimarii aprecierilor si opiniilor proprii. In schimb, raspunsurile oferite de oricare alta terta persoana, care acceseaza articolele si considera ca este avizata sa raspunda la intrebarile puse, vor fi publicate, ramanand la latitudinea celui in cauza daca isi bazeaza actiunile pe solutiile oferite.

 • Răspunde
  martie 6 2016

  Tatăl meu sa nascut in Bulgaria .a fost deportat …in România…in 1987 a decedat .iar mama mea avea pensie de deportat ..mama e decedat în 2015 .întrebarea e …eu ca si copil al părinților mei mai beneficiez de drepturi după tatăl meu deportat?????va multumesc anticipat..si daca am vreun drept asi dori sami comunicati ce trebuie sa fac si ce acte îmi trebue…

 • Răspunde
  Georgeta
  iunie 5 2016

  Mama mea a fost deportată an Bărăganu si ia pensia de deportat….an luna ianuarie am depus şi noi copiii acte la casa de pesii ca urmaşi de deportați…dar nu am primit nici o anştiințare…vă rog mult dacă ştie cineva ceva despre acest lucru…să- mi spună şi mie…mulțumesc anticipat.

 • Răspunde
  Ramona
  iunie 21 2016

  Te ajuta pe dracu aceasta lege eu nu reușesc sa o duc pe mama la un azil de stat unde din lege spune ca are prioritate și sa mai speram la bani în plus?

Scrie un comentariu