La sfârşitul săptămânii trecute a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 4/2016 care aprobă OUG nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale, cu unele modificări. Prin acest act normativ, se reiterează faptul că pentru a beneficia de anularea penalităților de întârziere, precum şi a unei cote de 54,2% din dobânzi, aferente obligaţiilor de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, şi administrate de ANAF, după respectarea procedurii de stingere a acestor creanțe este necesară depunerea unei cereri de anulare a accesoriilor până pe data de 30 iunie 2016, inclusiv.

Se explicitează faptul că la anularea penalităților de întârziere, precum și a unei cote de 54,2% din dobânzi, aferente diferenţelor de obligaţii de plată declarate suplimentar de contribuabili prin declaraţie rectificativă prin care se corectează obligaţiile de plată principale cu scadenţe anterioare datei de 30 septembrie 2015, inclusiv, sunt avute  în vedere declaraţiile rectificative depuse începând cu data de 1 octombrie 2015 până la data de 31 martie 2016, inclusiv.

Contribuabilii pot renunţa la efectele suspendării actului administrativ fiscal pentru a beneficia de anularea penalităţilor de întârziere, precum şi a unei cote de 54,2% din dobânzi. În acest caz, contribuabilii trebuie să depună o cerere de renunţare la efectele suspendării actului administrativ fiscal până la data de 31 martie 2016, inclusiv.

Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiază de eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale precum şi cei care obţin eşalonarea în perioada cuprinsă între 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016 pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere, precum şi a cotei de 54,2% din dobânzi, dacă respectă condițiile acordării acestei facilități, dar doresc şi menţinerea eşalonării la plată.

Acești contribuabili pot beneficia de anularea unei cote de 54,2% din dobânda eşalonată la plată şi nestinsă la 30 septembrie 2015, inclusiv, dacă eşalonarea la plată se finalizează până la 31 martie 2016. În acest caz, cota de 54,2% din dobânda achitată odată cu plata ratei de eşalonare se restituie potrivit Codului de procedură fiscală.

Dobânzile, penalităţile şi alte asemenea sume aferente unor obligaţii de plată principale reprezentând imputaţii stabilite, potrivit legii, de instituţii sau autorităţi publice centrale sau locale în sarcina angajaţilor acestora se anulează dacă obligaţiile de plată principale se achită până la 31 martie 2016. În acest caz, cererea de anulare a accesoriilor se depune şi se soluţionează de către instituţia sau autoritatea publică emitentă a actului de imputare.

Ai nevoie de OUG nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here