18 Februarie, 2018

Modificări la normele referitoare la miere, propuse de Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat pe 21 septembrie o propunere de modificare a normelor referitoare la miere pentru clarificarea naturii efective a polenului, în urma unei hotărâri preliminare a Curții Europene de Justiție, potrivit unui comunicat de presă al CE.

Propunerea de modificare a normelor privind mierea a apărut în contextul unui litigiu privind statutul juridic al mierii, după ce s-a constatat că mierea unui apicultor german conținea polen de porumb modificat genetic MON 810.

În acest sens, Curtea Europeană de Justiţie a fost sesizată de instanţa germană pentru a se pronunţa cu privire la o hotărâre preliminară.

În data de 6 septembrie 2011, Curtea Europeană de Justiţie a pronunţat o hotărâre (Cauza C-442/09) în care a indicat că: a) înțelegerea anterioară a domeniului de aplicare al legislației referitoare la OMG-uri este greșită (această legislație era pe deplin aplicabilă polenului modificat genetic din miere) și că b) polenul din miere trebuie considerat ca fiind un ingredient.

Potrivit standardelor internaţionale ale OMC, propunerea definește polenul ca fiind un constituent natural al mierii, nu un ingredient al acesteia.

Curtea de Justiție și-a întemeiat interpretarea pe directiva privind mierea care datează din 2001 și a calificat polenul ca ingredient al mierii, argumentând că polenul se găsește în miere mai ales datorită intervenției apicultorului. Comisia recunoaşte însă că polenul este un constituent natural, nu un ingredient al mierii. Astfel, deoarece polenul este considerat a fi un constituent natural al mierii, normele UE în materie de etichetare, care impun o listă de ingrediente, nu se aplică.

Propunerea Comisiei nu va afecta concluzia Curții în ceea ce privește aplicarea legislației referitoare la OMG-uri în cazul polenului modificat genetic din alimente.

Propunerea CE nu modifică concluzia Curții potrivit căreia mierea care conține polen modificat genetic poate fi introdusă pe piață numai în cazul în care face obiectul unei autorizații eliberate în conformitate cu legislația, fiind aplicabile normele în materie de etichetare referitoare la prezența OMG-urilor în alimente.

Potrivit sursei citate, propunerea are drept obiectiv alinierea competențelor de executare conferite Comisiei în Directiva 2001/110/CE privind mierea cu cele introduse prin Tratatul de la Lisabona.

Notă: România ocupă locul 4 în topul producătorilor de miere la nivel mondial, producând 22.000 de tone anual.

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu