12 Noiembrie, 2019

Modificări la Codul rutier: Consultă noile prevederi care se aplică de la 1 septembrie!

Codul rutier a fost modificat recent printr-o ordonanţă de Guvern, iar principalele noutăţi aduse de actul normativ se referă la permisele auto, recoltarea mostrelor biologice şi purtarea centurilor de siguranţă.

Prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 21/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se aplică din data de 1 septembrie 2014.

Noutăţi privind posibilitatea de a obţine permisul auto

Au fost introduse anumite clarificări referitoare la persoanele care au domiciliul/reşedinţa în România şi care pot solicita obţinerea permisului auto.

Astfel, se consideră că au domiciliul/reşedinţa în România persoanele care se află în una dintre următoarele situaţii:

• locuiesc în mod obişnuit cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă sau la adrese din România datorită unor legături personale şi profesionale ori datorită unor legături personale care relevă legături strânse cu adresa sau adresele din România, dacă persoanele nu au legături profesionale;

• revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană, deoarece legăturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale;

• locuiesc în mod obişnuit la o adresă din România datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc temporar şi în alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană pentru îndeplinirea unei activităţi sau misiuni cu durată determinată.

Atenţie! Noile prevederi stabilesc că participarea la studii în cadrul unei universităţi sau şcoli din România NU implică transferul domiciliului/reşedinţei în România.

Eliberarea permisului cu o nouă valabilitate

Iniţial, în Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 se preciza că eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate se realizează la expirarea valabilităţii documentului şi după efectuarea examinării medicale.

Acum, după noile modificări, este precizat că eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate se realizează numai după efectuarea examinării medicale.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OG 21/2014 la OUG 195/2002 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.
modpermauto

Dreptul de a conduce tractoare

Ordonanţa nr. 21/2014 introduce şi anumite precizări referitoare la tractoarele agricole şi forestiere.

Astfel:

• permisul auto pentru categoria B e valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 de kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 de kg;

• permisul auto pentru categoria BE e valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 de kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 3.500 de kg;

• permisul auto pentru categoria C e valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 de kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 de kg;

• permisul auto pentru categoria CE e valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 de kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mare de 750 de kg.

Recoltarea mostrelor biologice

Modificări sunt şi în ceea ce priveşte recoltarea mostrelor biologice.

Iniţial, în Codul rutier era precizat că recoltarea mostrelor biologice se face în unităţile de asistenţă medicală autorizate sau în unităţile medico-legale şi se efectuează numai în prezenţa unui reprezentant al poliţiei rutiere.

Acum, formularea include şi ambulanţele: “Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, în condiţiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedură penală, în următoarele spaţii ale instituţiilor medicale:

a) în interiorul unităţilor de asistenţă medicală autorizate;

b) în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare;

c) în interiorul unităţilor medico-legale.”

Totodată, se introduce şi precizarea că mostrele biologice recoltate vor fi transportate la o unitate medico-legală — în vederea realizării analizei toxicologice — de către poliţistul rutier.

Obligaţia purtării centurilor de siguranţă

Ordonanţa nr. 21/2014 mai introduce şi precizări privind purtarea obligatorie a centurilor de siguranţă.

Mai precis, şoferii care au maşini cu locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă vor trebui să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice.

Şoferii vor fi obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Totodată, şoferilor le va fi interzis să transporte copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Şoferii care nu vor respecta obligaţiile referitoare la siguranţa copiilor vor fi penalizaţi cu trei puncte de penalizare.

Atenţie! Modificările privind centurile de siguranţă şi sistemele de siguranţă se vor aplica din 28 septembrie 2014.

Permisele auto anulate pentru infracţiuni dezincriminate

Alte precizări nou-introduse fac referire la persoanele care au avut permisele auto anulate ca urmare a condamnării pentru infracţiuni dezincriminate (adică cele care nu mai sunt considerate infracţiuni în noul Cod penal).

Astfel, în aceste cazuri, persoanele respective pot solicita eliberarea unui nou permis auto fără a fi nevoite să mai susţină examenul. Însă va fi necesară prezentarea documentului care atestă această situaţie.

Nu uitaţi că noul Cod penal a intrat în vigoare în data de 1 februarie 2014.

Notă: Toate modificările aduse de OG nr. 21/2014 pot fi consultate aici.

Surse: OG 21/2014, OUG 195/2002

comentarii

Un comentariu

  • Răspunde
    Gogo
    septembrie 12 2018

    Daca mi-a expirat pernisul de 11 ani.. il pot schimba?

Scrie un comentariu