21 Iunie, 2018

Modificare de impozitare a veniturilor pentru dezvoltatorii imobiliari

Dezvoltatorii imobiliari, care obțin venituri din transferul proprietăților imobiliare ca persoane fizice, vor fi impozitați ca având venituri independente, dacă propunerea legislativă privind anularea unor obligaţii fiscale va fi votată de Parlament.

Conform inițiatorilor, impozitarea se face, în acest moment, în mod diferit, pentru același gen de transfer de proprietate: unii dezvoltatori sunt taxați ca obținând venituri din transferul proprietăților imobiliare, iar alte organe fiscale le consideră ca fiind venituri din activități independente. Diferența ar fi enormă, deoarece în cazul considerării venitului ca transfer de proprietate, impozitul a fost calculat în proporție de 2-3%, conform grilelor notariale, ori ca venit din activități independente, impozitul ar trebui calculat la 16%.

Proiectul prevede trei mari modificări:
  • Anularea diferențelor de impozit pe venit și contribuții sociale aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului până la data intrării în vigoare a prezentei legi;
  • Pentru cazurile în care anterior acestei legi, organul fiscal a emis dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligațiile fiscale, nu vor mai fi comunicate aceste decizii, iar obligațiile vor fi scăzute din evidența analitică pe plătitor, pe bază de borderou de scădere;
  • Pentru perioada ulterioară intrării în vigoare a actului normativ, organul fiscal nu va reconsidera tratamentul fiscal al veniturilor obținute de către dezvoltatorii imobiliari persoane fizice și nu va mai emite decizii de impunere în acest sens.
Procedura exactă pentru fiecare categorie în parte va fi stabilită prin ordin al președintelui Agențiai Naționale de Administrare Fiscală, conform ultimelor prevederi ale propunerii legislative.

Inițiativa a fost pusă în dezbatere publică la Senat la sfârșitul săptămânii trecute, astfel că până la primirea raporturilor de la Guvern și Consiliul Legislativ, în termenul legal de 30 de zile, se va intra în vacanță parlamentară.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu