20 Februarie, 2018

Moartea unui om, impactul unei legende: Cine a fost Nelson Mandela?

Nelson Rolihlahla Mandela (n. 18 iulie 1918 – d. 5 decembrie 2013) a fost un om politic sud-african, care a deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. Adversar al apartheidului, a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ și cu participare multirasială.

Nelson Mandela a fost rând pe rând un militant antiapartheid înverşunat, deţinutul politic cel mai celebru din lume şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, unde s-a bucurat de un imens cult al personalităţii. Nelson Mandela a murit joi, 5 decembrie 2013, la 95 de ani.

Lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituţionalizeze segregaţia în Africa de Sud, Nelson Mandela, a petrecut 27 de ani în detenţie, în perioada 1964-1990.

Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimării poporului său, în timp ce lumea întreagă manifesta şi organiza concerte pentru a fi eliberat.

Însă, chiar înainte să fie eliberat, el a învăţat să-şi înţeleagă adversarii – cunoscându-le limba, afrikaans, şi poezia – să-i ierte şi să lucreze cu ei. Aceasta îi va aduce Premiul Nobel pentru Pace în 1993, împărţit cu ultimul preşedinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk.

Probleme de sănătate

Nelson Mandela a fost spitalizat în perioada 8 iunie – 1 septembrie din cauza unei recidive a unei infecţii pulmonare, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare. Acesta era îngrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg începând cu 1 septembrie.

Deşi pneumonia se vindecase, plămânii săi rămăseseră sensibili. “Este dificil pentru el”, “este încă foarte sensibil la germeni, prin urmare trebuie menţinut într-un mediu steril. Camera sa este ca un salon de terapie intensivă”, declara în noiembrie Winnie Madikizela-Mandela.

Problemele pulmonare ale laureatului premiului Nobel pentru Pace erau probabil legate de sechelele lăsate de tuberculoză. El a contractat această boală în timpul detenţiei pe insula-închisoare Robben Island, în largul Cape Town, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de închisoare în temniţele regimului de apartheid.

Moartea unei personalităţi

Nelson mandela a murit la domiciliul său din Johannesburg, potrivit unui anunţ făcut joi seară de preşedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publică.

“Fostul preşedinte Nelson Mandela ne-a părăsit (…), acum se odihneşte în pace. Naţiunea l-a pierdut pe unul dintre cei mai iluştri fii ai săi”, a declarat Zuma, în jurul orei 21.30 GMT (23.30, ora României).

“Poporul nostru a pierdut un tată”, a adăugat el, anunţând că steagurile vor fi coborâte în bernă începând de vineri şi până la înmormântare.

“Ne exprimăm profunda recunoştinţă pentru o viaţă în serviciul oamenilor acestei ţări”, a afirmat preşedintele sud-african.

Sursa: realitatea.net

Sursa foto: thisisrnb.com

comentarii

Despre autor  ⁄ De Weekend

Un efort comun al redacţiei de a găsi informaţii interesante, cu subiecte atrăgătoare, potrivite pentru un weekend relaxant. Vorbim despre educaţie, sănătate, mediu, evenimente şi orice altceva.

Fara comentarii

Scrie un comentariu