Ministerul Justiţiei, cu sprijinul tehnic şi financiar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), efectuează un exerciţiu de autoevaluare cu privire la implementarea în România a Convenţiei ONU împotriva Corupţiei (UNCAC), sub aspectul a 4 capitole: Prevenire, Incriminări şi aplicarea legii, Cooperarea Internaţională şi Recuperarea Bunurilor, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Acest exerciţiu se realizează în contextul evaluării, în sistemul ONU, a implementării UNCAC.

În cadrul acestui sistem, fiecare stat parte la Convenţie va examina şi va fi la rândul său examinat o dată la fiecare cinci ani, pe baza unui chestionar de autoevaluare, România fiind programată pentru 2012-2013.

Statele selectate să evalueze România privind implementarea capitolelor Incriminări şi aplicarea legii şi Cooperarea Internaţională sunt Franţa şi Estonia.

Etapele iniţiale ale proiectului derulat cu PNUD presupun înfiinţarea Comitetului Director şi a Echipei Experţilor Tehnici, precum şi organizarea unui atelier de lucru iniţial cu părţile interesate, pentru lansarea şi planificarea procesului.

Procesul de autoevaluare va fi lansat la data de 7 septembrie 2012, cu o reuniune comună a Comitetului Director şi a Echipei Experţilor Tehnici, la care vor participa atât reprezentanţii PNUD Bucureşti, Bratislava şi Viena, cât şi reprezentanţii instituţiilor naţionale vizate de această autoevaluare şi consultantul naţional, contractat de PNUD să sprijine procesul de colectarea de date şi elaborarea de rapoarte tehnice.

Având în vedere importanţa implicării tuturor partenerilor în această autoevaluare, Ministerul Justiţiei lansează invitaţia către toate părţile interesate – societate civilă, mediu de afaceri, mediul academic – de a desemna câte 2 reprezentanţi cu experienţă de minimum trei ani în domeniul anticorupţie care să participe la reuniunile Comitetului Director.

Acesta se va reuni la lansarea procesului de autoevaluare şi la finalizarea lui. Din Comitetul Director vor mai face parte reprezentanţi ai ministerelor, Parlamentului, agenţiilor anticorupţie.

Reprezentanţii societăţii civile, ai mediului de afaceri şi ai mediului academic interesaţi să participe la reuniunea comună a Comitetului Director şi a Echipei Experţilor Tehnic din 7 septembrie 2012 sunt invitaţi să comunice Ministerului Justiţiei formularul de înregistrare ataşat, însoţit de o scrisoare de intenţie şi CV.

Descarcă Formularul de înregistrare! Click AICI!

Având în vedere numărul limitat de locuri disponibile (zece), este recomandată transmiterea formularului în cel mai scurt timp posibil şi nu mai târziu de 3 septembrie 2012, la adresele de email cornel.calinescu@just.ro şi anca.stroe@just.ro. 

Document util:

Metodologia de examinare a implementării Convenţiei ONU împotriva Corupţiei

Sursa: Ministerul de Justiţie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here