20 Februarie, 2018

Ministerul Muncii va elabora o legislaţie care să asigure locuri de muncă pentru persoanele vârstnice

Ministerul Muncii a lansat, vineri, Anul European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. În acest sens, Guvernul are în vedere în acest an elaborarea unei legislaţii pentru persoanele vârstnice, potrivit Mediafax.

Guvernul a gândit o politică publică privind “aurul alb al naţiunii”, a precizat Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

Potrivit acesteia, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) îşi propune să gândească o legislaţie care să asigure locuri de muncă pentru persoanele vârstnice, dar şi o serie de măsuri active pentru angajatori, astfel încât aceştia să fie sprijiniţi pentru a angaja pensionari.

“Avem în lucru Legea 76 şi aici ne propunem să facilităm angajarea persoanelor de o anumită vârstă”, a spus Boghicevici, precizând că se are în vedere acordarea unor subvenţii la impozite pentru angajatori.

Consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul-Vass, a spus că Suedia a ales să implementeze în paralel cu sistemul de îngrijire a vârstnicilor, aflat în responsabilitatea statului, şi un sistem de îngrijire la domiciliu la care fiecare persoană are dreptul şi suportă o parte din cheltuieli.

Ea a mai spus că, în plus, au fost înfiinţate agenţii pentru locuri de muncă dedicate pensionarilor care doresc să rămână productivi şi o astfel de măsură are în vedere şi Guvernul României.

Potrivit Ministrului Muncii, Anul European 2012 va încuraja îmbătrânirea activă pe trei direcţii, respectiv participarea pe piaţa muncii, rolul activ în societate şi modul de viaţă autonom.

Context

Uniunea Europeană a decis să sărbătorească în 2012 Anul European al îmbătrânirii active, după ce a constatat că media de vârstă este în prezent de 39,8 ani, dar în 2060 riscă să urce până la 47,2 ani, segmentul de populaţie de peste 65 de ani urmând să reprezinte aproape 30 la sută din populaţia UE, faţă de 16 la sută în 2010.

Sursa: Mediafax

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu