Ministrul Justiţiei, dna Mona Pivniceru, a prezentat, în cadrul şedinţei de Guvern de ieri, 26 septembrie 2012, memorandumul cu tema „Pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri. Evaluarea situaţiei actuale. Plan de măsuri”, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Planul de măsuri reprezintă o analiză complexă şi integrată cu privire la toate aspectele ce trebuie avute în vedere pentru implementarea noilor Coduri. Documentul vizează cinci paliere majore – bugetul, resursele umane, infrastructura, echipamentele IT şi trainingul. Planul se va desfăşura pe o perioadă de trei ani.

În primul rând, în cadrul memorandumului se face referire la alocarea bugetului necesar, în limitele impuse de noua reglementare.

La nivelul resurselor umane este implicată suplimentarea numărului de judecători şi personal auxiliar, potrivit estimărilor aferente unei aplicări etapizate a Noului Cod de procedură civilă.

De asemenea, partea de infrastructură are în vedere asigurarea de birouri pentru magistraţii şi personalul auxiliar nou încadrat, camere de consiliu suplimentare şi spaţiile necesare pentru arhivă. Totodată, un element important îl constituie şi asigurarea echipamentelor IT, necesare personalului nou angajat.

Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte activităţile de training sunt avute în vedere măsurile pentru pregătirea profesională a personalului din sistemul judiciar, în contextul noilor coduri. Este necesar ca acestea să fie organizate astfel încât să permită un interval de timp suficient între momentul stabilirii datei de intrare a lor în vigoare şi intrarea în vigoare efectivă, pentru asimilarea noilor reglementări.

Măsurile legislative corelative au fost prezentate la data de 20 septembrie 2012 conducerii celor două camere ale Parlamentului, urmând să fie adoptate în procedură de urgenţă.

Suma totală necesară pentru implementarea noilor Coduri, în intervalul 2013 – 2015, se ridică la valoarea de 652.182.784 lei. La scală anuală, procentajele pentru fiecare an de implementare sunt distribuite astfel: 28,14% în anul 2013, 29,59% în anul 2014 şi 42,27% în anul 2015, detaliat pe categorii de cheltuieli.

Planul de măsuri şi anexele corelate documentului pot fi consultate integral aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here